Moderaterna vill minska utlandsbiståndet – ”Vi har behov på hemmaplan”

POLITIK. Moderaterna vill skrota det svenska enprocentsmålet och minska biståndet med 16 miljarder kronor de närmaste fyra åren. Istället vill partiet prioritera behov i Sverige.

Elisabeth Svantesson (M) Skärmbild.

Inför Moderaternas partistämma senare i höst har en intern arbetsgrupp tagit fram ett förslag om att överge enprocentsmålet för det svenska biståndet.

— Utgiftsområde bistånd har som enda utgiftsområde bara tillåtits växa under lång tid men särskilt under senare år. Det är inte rimligt, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

De senaste 20 åren sägs biståndet ha tredubblats och blivit lika stort som hela försvarets budget. Bara i år hamnar biståndet på 50 miljarder, vilket är ungefär dubbelt så mycket som polisen får.

— Vi har stora problem på hemmaplan med trygghet och välfärd. Det gör också att vi behöver prioritera på ett annat sätt här hemma, förklarar Svantesson och tillägger:

— Att ta ansvar för skattebetalarnas pengar är att både hjälpa andra länder på ett bättre sätt men också att ta ansvar för de stora behov vi har här hemma med välfärden, polis och försvar.

Sverige och Norge är de enda länder i OECD som har ett enprocentsmål för biståndet. Sverige är i dag den största biståndsgivaren inom OECD och skulle med Moderaternas förslag bli den tredje största, efter Norge och Luxemburg.

Källa:
M kräver neddragning av svenskt bistånd

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
EthnyFredrikanordboKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Ja, Sverige har verkligen stora problem på hemmaplan, det har alla mångkulturellt-marxistiskt regerade länder med öppna gränser och främlingsinvasion. Problemen blir större eftersom problemmänniskor (främlingar) förökar sig.

Ethny
Medlem

Problemet är nog också att dessa pengar som de vill ”tjäna in” kommer att öronmarkeras enbart för invandringen. Invandringen ska fortsätta i samma takt utan några kuggar i maskineriet!

nordbo
Medlem

Verkar högst märkligt att bistå nationer med miljarder samtidigt som man hyser in människor från dessa länder i Sverige samtidigt. Sveriges (fler nationer därtill) bistånd under 70/80/90-talet börjar givetvis bli helt patetiska i sammanhanget när omvärldens folkförflyttningar nu är i rullning mer än någonsin. Biståndets syfte i sitt ursprung att ordna stabilitet osv på plats är en fars och ett 1000-tals miljard bedrägeri utan dess like. Man brukar säga att skattesedeln är att finansiera sitt land och sig själv till undergång – dessa bistånd passar in i det sammanhanget också. ps: angående Afrika så har några nationer där fått många… Läs mer »

Fredrika
Medlem

Vilka rasister Moderaterna är! Var är deras Öppna Hjärtan? Nu förstår jag varför Stefan Löven i sitt första maj tal kallade dem och kristdemokraterna för högrextremister.