Moderater vill bekämpa ”allvarlig brottslighet” med anonyma vittnen

1984. Inför Moderaternas partistämma som hålls i slutet av veckan har partistyrelsen lagt fram ett förslag om att tillåta så kallade anonyma vittnen under vissa rättegångar. Förslaget har stöd av SD och allianspartier, men kritiseras också i de egna leden.

Det är den korruptionsanklagade nye moderatledaren Ulf Kristerssons partistyrelse som inför torsdagens moderata partistämma har lagt fram en rad nya rättspolitiska förslag. Ett av dessa är att rättsväsendet ska kunna använda sig av så kallade anonyma vittnen i vissa rättegångar, mer specifika sådana som rör organiserad brottslighet.

Förslaget har sedan tidigare stöd av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Även i Liberalernas partistyrelse har lagt fram ett liknande förslag inför partiets landsdagar senare i höst.

Inom det ena partiet är förslaget dock kontroversiellt, och Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé låter tveksam när han kommenterar partistyrelsens motion.

— Det är klart att det i någon mening är ett avsteg kring mycket av den rättspraxis vi har på området i Sverige. Men jag tycker att det är viktigt att man får lägga in att det här ska ha ett lägre värde som bevis när domstolar tittar på det, säger Tobé till Sveriges Radio (SR).

Till media talar toppmoderater om att förslaget är till för att kunna förmå människor att vittna mot organiserad brottslighet, då framförallt främlingsgäng har lyckats skapa en kultur av tystnad och rädsla för att tala med polis och rättsväsende i de stadsdelar och bostadsområden som dessa kontrollerar.

I förslaget talas det dock om att anonyma vittnen ska kunna användas i undantagsfall när det gäller ”allvarlig brottslighet”.

Även juristen Gunnar Strömmer, som nyligen utsågs till Moderaternas nye partisekreterare, är kritisk till förslaget, som han menar skulle innebära en ”långtgående inskränkning av rättsstatliga principer”.

— Jag tycker att det måste finnas ett antal principer i en rättsstat, och en av dem att den är som är åtalad måste i domstol kunna ta del av bevisningen mot en eller kunna bemöta den. Det finns en helt grundläggande princip som jag tycker att man passerar när man tillåter anonyma vittnesmål i domstol, säger Strömmer till SR.

Även Moderata ungdomsförbundets (MUF) ordförande Benjamin Dousa är kritisk. Enligt honom bör förslaget skrotas helt och hållet.

— Huvudproblemet blir ju att man kan anklaga åt höger och vänster, och vem som helst i princip. Men jag ser det här också som att öppna Pandoras ask, om vi börjar att tumma lite på rättsstaten, vart blir slutet i så fall? Det är därför jag har reserverat mig, förklarar Dousa.

Moderaternas nya partistyrelse är komponerad av den nyvalde partiordföranden Ulf Kristersson, som valdes trots att han har anklagats för korruption vid flertalet tillfällen i samband med bostadsaffärer – något som Fria tider uppmärksammade tidigare i oktober.

Kristersson ansågs som nyliberal i jämförelse med den ”konservative” Reinfeldt, när den senare besegrade den förre om ordförandeposten i MUF 1992.

1988-92 var han ordförande för MUF, men förlorade posten till utmanaren Fredrik Reinfeldt under förbundsstämman i Lycksele 1992. Kristersson betraktades då som den nyliberale kandidaten, medan Reinfeldt ansågs som ”konservativ” i den bittra personstriden som i efterhand har fått namnet ”Slaget i Lycksele”.

Källor:
M-ledning öppnar för anonyma vittnen
Korrupte Kristersson ny M-ledare
Tidslinje: Det här är Ulf Kristersson

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

30 Kommentarer till "Moderater vill bekämpa ”allvarlig brottslighet” med anonyma vittnen"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
CNC
Gäst
Nybörjare
CNC

Bättre att behandla grov brottslighet med bly. Då blir inga oskyldiga drabbade.

Morningstar
Medlem
Nybörjare

Så snart kan vem som helst polisanmäla vem som helst man inte gillar och kan förbli anonym. Rödingarna kommer ju älska detta och massanmäla folk hit och dit bara för att dom kan det. Ni kommer betraktas som skyldiga tills ni själva bevisat er oskuld. Om nu det ens är möjligt. Men förbrytarnas möjlighet till förtryck kommer att öka tiofalt.

Petter
Gäst
Nybörjare
Petter

Precis, givetvis kommer detta bara missbrukas av regimen själv. Öppnar ju upp enormt för att ha skådespelare som hela tiden vittnar falskt i politiska syften.

Vittnar nationella däremot mot afaråttor så kommer deras identiteter ändå läcka ut till massmedia, som de gripna i NMR-demonstrationen i Göteborg som läcktes ut vilka som var gripna.

ANDERϟϟON
Gäst
Nybörjare

Det handlar naturligtvis om att kompetensregnet ska kunna flytta fram sina positioner medan vi nattionella svenskar ska försvinna i minneshålet.

ANDERϟϟON
Gäst
Nybörjare

*nationella

Lingonet
Gäst
Nybörjare
Lingonet

Anonyma vittnen?
Inga problem, jag ställer upp och vittnar om att ledande moderater haft gruppsex med flyktingbarn.
Och åkt på kvastar till båkulla.

Petter
Gäst
Nybörjare
Petter

Alla som vittnar till nackdel för rättsväsendet politiska agenda kommer ändå garanterat ”läckas” ut av någon politisk kommissarie.

Moralens Väktare
Gäst
Nybörjare
Moralens Väktare

Helt plötsligt blev rättssystemet outsourcat även denna gång i det moderata ledet med ” business” i fokus. Precis som ”Öppna era hjärt…ehhm, förlåt, ursäkta mig!”-”Öppna era rövhål-kampanjen”. Där vi alla vet att skitsnacket om empati och medlidande var och är en utstuderad taktik att suga ut vårt folks tillgångar och minimera svenskens rättigheter och fördärva oss bland folk som ej hör hemma i Europa. Skulle detta sjuka förslag klubbas igenom och vinna lagakraft-då vette tusan om inte jag kommer att ÖPPET markera, isf, utan maskering osv, visa vart jag står i detta!

Karl Rove
Gäst
Nybörjare
Karl Rove

Sveriges rättssystem ska mångkulturanpassas.

Fredrika Lampenschirm
Gäst
Nybörjare
Fredrika Lampenschirm

Exempel på ”allvarlig brottslighet” blir då snart tex ”extremism”.

Roar
Gäst
Nybörjare
Roar

Med dette kan de dikte opp vitner

Allan
Medlem
Nybörjare

ZOGs-”vittnen” en mer orwellsk version av Jehovas-vittnen som hoppar över missionerandet och går direkt på korsfästelsen av oskyldiga och fria riktiga förbrytare för juden säger så.

Nisse
Gäst
Nybörjare
Nisse

Moderaterna är ett pajasparti precis som dom övriga riksdagspartierna.

Nordseegermane
Gäst
Nybörjare
Nordseegermane

Då blir det väl rena Sovjetunionen!

Anders Jonsson
Gäst
Nybörjare
Anders Jonsson

Moderaterna är ett borgerligt JUDE-lakejparti vars politik är att likställa med de värsta förbrytelser och folkförräderi.

Moderaterna måste läggas ned, liksom de andra partierna i 8-klövern.

Hell seger!

Black Knight
Gäst
Nybörjare
Black Knight

En ny lag som de med största sannolikhet varken; förstår, ignorerar eller tillräckligt utrett de negativa konsekvensena av.

Anette
Gäst
Nybörjare
Anette

Men detta har ju redan praktiserats nån i burka lämnade vittnesmål om alibi åt en släkting om jag kommer ihåg rätt.Och det godtog tingsrättens politiska clowner.

Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund

För dom som själv har nåt att dölja ropar på förstärkt polis
Propagandaapparaten skyddar dom på alla vis
Miljonärerna och skattefifflarna går fria
dom handlar aldrig bara för en tia
och klasstillhörigheten är en förmildrande omständighet
Bängen trålar, Bängen trålar, Bängen trålar …

http://dur-moll.blogspot.se/2011/10/bangen-tralar-nationalteatern.html

Ps. Jag är inte en knarkliberal Ds.

Claes
Gäst
Nybörjare
Claes

Det hade väl vart bättre om allmänheten tilläts beväpna sej.
Då kunde försvarsförmågan ev höjas mot våldtäktsutlänningar och maffiautlänningar.

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Varning!! Säg till Era kvinnor att vakta sina handväskor i Stockholms Tunnelbana. Närgången kladdning är ett sätt att missrikta tankarna, de är inte ute efter sexuella handlingar utan vill irritera för att stjäla plånböcker och mobiler. (Min dotter råkade ut för det i trängseln för ett par dagar sedan) Undrar just: miljöpartisanerna gör propaganda för både invandring och kollektivtrafikens fördelar – DÅ MÅSTE PACKET SE TILL ATT RESERNÄRERNA KAN ÅKA TRYGGT !!

Benjamin
Gäst
Nybörjare
Benjamin

Detta borde kunna resultera i att mängder med brott klaras upp. Kommer åklagaren kunna skriva ner vad vittnet sett och hört? Vittnet är anonymt och om det även är anonymt eller hemligstämplat i domen behöver vittnet inte existera i verkligheten. Detta kan inte vara något nytt utan prövats tidigare på olika håll i världen. Innan vi inför detta borde vi kolla hur det fungerade i DDR, Sovjetunionen eller i Latinamerikas militärdiktaturer.

Anonymt vittne
Gäst
Nybörjare
Anonymt vittne

Jag vill anmäla Fredrik Reinfeldt för mord på sin livvakt! Livvakten dog i Reinfeldt hem enligt mystiska orsaker.. Det var Reinfeldt som hade ihjäl livvakten, jag såg allting!!

wpDiscuz