Misstroendet mot public service ökar bland borgerliga väljare

MEDIA. Alltfler borgerliga väljare tappar alltmer förtroende för de statliga nyhetsbolagens vänsterextrema kampanjjournalistik.

Bildmontage. Foto: Holger Ellgaard (CC BY SA 3.0) .

Det har länge varit känt att Sverigedemokraternas väljare haft lågt förtroende för public service, vilket bottnar i de mobbnings-, förtals- och förföljelsekampanjer som public service har utsatt Sveriges tredje största parti för.

Nu visar statistik att misstroendet mot public service breddas till även borgerliga och mittenliberala väljare. Det handlar om en minskning med tio till femton procentenheter.

Den folkfientliga mediekoncernen Mittmedias tidning VLT anser att förtroendet för public service minskar på grund av att de alltmer under senare år har propagerat för vänsterpolitik i form av så kallad normkritik. VLT tar upp fallet då en mångårig journalist på Utbildningsradion (UR) fick sparken för att han ifrågasatte fokus på människors hudfärg och UR:s instruktioner till journalister om vad ”vita reportrar” bör och inte bör göra. En programledare på SR kallade härom året Alice Teodorescu på den judiska tidningen Göteborgsposten för ”husblatte”.

Sedan mycket lång tid har borgerliga väljare anklagat public service för att vara vänstervriden, men nu fördjupas alltså misstron mot propagandan. VLT efterfrågar att public service ska ägna sig åt självkritik för att kunna återuppbygga förtroendet.

LÄS ÄVEN: Håller SVT på att förvandlas till en kvällstidning?

Men de borgerliga anser att problemet är djupare än så. Det handlar inte bara om kampanjjournalistik utan även om att public service fabricerar rent falska nyheter. Detta blev i februari en fråga för riksdagen efter det att de moderata riksdagsledamöterna Niklas Wykman, Lars Beckman och Boriana Åberg tog upp problemet i en skriftlig fråga ställd till kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (Mp).

När public service konfronteras med kritik mot specifika falska nyheter, avfärdas dessa som ”misstag”. De moderata riksdagsledamöterna ser ett systematiskt mönster av sådana ”misstag” som sammantaget visar att det handlar om fabricerande av falska nyheter. Det handlar om att studiopubliken i kampanjjournalistiska ”debattprogram” applåderar och favoriserar vänsterföreträdare; att exempelvis politiska Exposkribenter anlitas som ”experter” medan sant professionella yrkesmän med examina, som nationalekonomen Tino Sanandaji, degraderas till att bara kallas ”samhällsdebattörer”.

— Alla begår vi misstag, men när det gång på gång begås misstag, när partibeteckningar på människor vänsterut faller bort och de framställs som vanliga medborgare, när moderatledda kommuner får klä skott för saker som felar i socialdemokratiskt styrda kommuner, finns det många människor som till slut tror att det finns ett mönster i det hela. När den bilden etableras, att det finns ett mönster att public service systematiskt skulle gynna en viss politisk uppfattning, då minskar förtroendet för public service, sade Niklas Wykman i samband med debatten i riksdagen.

Alice Bah Kunkhe sade i debatten att hon inte kommenterar enskilda publicistiska beslut, och att det skulle vara olämpligt för ett statsråd att lägga sig i public servicebolagens verksamhet.

Den feministiska regeringen som säger sig bekämpa påstått strukturellt kvinnoförtryck och rasism, anser det alltså olämpligt att bekämpa andra former av systematiskt organiserade missförhållanden som borde vara betydligt lättare att komma till rätta med.

Källor:
Sakine Madon: Vad gör SR och SVT åt förtroendetappet hos alliansväljarna?
SVT:s falska nyheter togs upp till debatt i riksdagen
Förtroendebarometern 2018

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Förtroendebarometern: Förtroendet för massmedierna och samhällsinstitutionerna fortsätter att sjunka | Nordfront.seKarl ASigfridSverker Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Sverker
Medlem

Dom begår självmord, i sin iver att utplåna oss, vilket visar att dom inte tänker, utan är resultatet av hjärntvätten ala Frankfurterskolan/Marxismen. Kort sagt, juden har lyckats med sin plan.
Men kriget är inte förlorat, bara detta slaget.

Sigfrid
Medlem

Det var väldigt många år sedan jag kastade ut TV:n då den började att bli en vänsterextremistisk propagandakanal och med åren har den bara blivit allt mera extrem.Svt är ett sjunkande skepp det är bara en tidsfråga hur länge dom kan hålla den vid liv då fler och fler inser dess sjuka agenda.

Karl-Путин A
Medlem

SVT kommer att hållas vid liv i all ewighet om det inte blir ett regimskifte. SVT ska ju bli skattefinansierat och presstödet ökas.

trackback

[…] Nordfront tidigare har rapporterat sjunker stödet för public service markant, främst public services […]