Minnesstund vid Cuulas grav

Söndagen den 14 april samlades medlemmar i Svenska motståndsrörelsen och Nationell Ungdom vid Gösta Hallberg-Cuulas grav för att högtidlighålla hans minne.

Ett trettiotal medlemmar hade hörsammat uppmaningen att samlas på söndagen klockan tio vid Sundbybergs pendeltågstation för att gemensamt färdas till Gösta Hallberg-Cuulas grav på Norra begravningsplatsen i Stockholm.


Ett sorgtåg till kyrklockornas klang. (Foto: Folktribunen)

Deltagarna marscherade sakta fram till graven där man lade ner en krans och placerade ett inramat foto av den gamle krigshjälten. En medlem i Svenska motståndsrörelsen berättade lite om Cuulas liv:

Nationella ungdomar! Motståndsmän! Vi har samlats här idag för att hedra minnet av Gösta Hallberg-Cuula.
Gösta Hallberg-Cuula levde som han dog – för folket och fosterjorden. Han var en soldat i själen och manifesterade sin övertygelse i handling.
Han anslöt sig tidigt till NSAP och tjänstgjorde där som SA-man i Stockholm. En SA-mans liv handlade bara om en sak – konfrontation med fienden i alla dess skepnader och Gösta Hallberg-Cuula utmärkte sig som en utomordentlig storm-man.
Han vann sina medkämpars respekt genom sin obevekliga lojalitet till partiet och kampen. Med tiden blev Gösta Hallberg-Cuula propagandachef för partiet i Stockholm, ett uppdrag han skickligt förvaltade.
När sedan det sovjetiska anfallet på Finland inleddes tvekade Gösta Hallberg-Cuula inte ett ögonblick. Han och ett fåtal partikamrater reste till Finland som frivilliga samma dag. Vinterkriget började – de var de första svenskar som åkte.
Snart visade Gösta att han även som krigsman var något utöver det vanliga. Han deltog i hårda strider och förlorade ena ögat under ett slag på Karelska näset. Han blev officer och dekorerades för tapperhet. Efter att ryssen fått ge vika för det finska motståndet reste Cuula hem till Sverige för att fortsätta striden mot folkets fiender, men han återvände snart till Finland som frivillig i fortsättningskriget där han kom att leda en internationell jägarpluton.
Han gjorde vad han gjorde eftersom han var den han var. Kampen var det viktiga för denna folkhjälte och det är den mentaliteten som skapar hjältar.


En medlem i Svenska motståndsrörelsen berättade lite om Cuulas liv. (Foto: Folktribunen)

Så, den 14 april 1942, minskadades Gösta svårt vid Jandeba på Svirfronten och avled samma dag, 29 år gammal. Vid jordfästningen här den 9:e maj närvarade över 3000 personer. I Huittinen (Lauttakylä) – släkten Cuulas hembygd i Finland – är på kyrkogårdens hjältegravplats rest en minnessten för honom. Av sina kamrater i Sveaborgsavdelningen kallades han ”den främsta”. Han dog i strid för sitt folk mot vår eviga fiende.
Gösta Hallberg-Cuula kämpade för oss som står här idag. Han kämpade för sitt folk vilket är vårt folk. Han tog till vapen för att säkra vår frihet och överlevnad. Han gav i slutändan sitt liv för oss. Ställ dig nu frågan vad du är beredd att offra för framtida generationer?
Gösta motiverades av lojaliteten till folket och han insåg att överlevnad inte är något man får till skänks utan att man hela tiden måste kämpa för den. Vi inom Svenska Motståndsrörelsen och Nationell Ungdom för vidare denna kamp idag.
Vi måste forma oss till soldater likt Cuula. Idag hedrar vi honom genom vår närvaro vid graven – men resten av året kan vi bara hedra honom och alla andra fallna hjältar genom hård kamp. De som inte gör det utan ödslar bort sina liv med oväsentligheter och i ständig jakt efter att uppfylla sina själviska intressen vanärar dessa fallna kämpars minnen.
Ni har ett samvete, en känsla för ära och heder och det är upp till er att välja om ni vill leva och dö som frihetskämpar, som sanna patrioter – eller om ni vill göra det som ynkryggar. Jag uppmanar er alla att svära en tyst ed vid graven här idag. En ed att ni kommer att göra de nödvändiga förändringar som behövs för att kunna viga era liv för folket. Kampen lever man varje sekund av ens liv.
Låt oss nu under en stunds tystnad minut hedra denna hjältesoldats liv och gärning.
Låt oss nu fortsätta vår vandring mot segern och låt minnet av Gösta Hallberg-Cuulas liv vara ett riktmärke för er. Individen är inget – folket är allt. Plikten främst!

Efter talet hölls en tyst minut varefter minnesstunden avslutades och deltagarna marscherade iväg.


Vi kommer alltid att minnas dig, Gösta. (Foto: Folktribunen)

Senare på dagen höll även NSF, Legion Wasa samt obundna patrioter och personer i kretsen kring nättidningen info-14 minnesstunder vid Cuulas grav. Sammanlagt samlades ett hundratal patrioter vid Cuulas grav under dagen.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments