”En hjälte är död” – minnesstund för Bechir Rabani

MINNESSTUND. Under söndagen hölls det flera minnesstunder runt om i landet för att hedra den framlidne systemkritikern Bechir Rabani. Här kommer en kort sammanfattning från den som hölls i Stockholm.

På söndagen hölls det minnesstunder i flera delar av landet för systemkritikern och medborgarjournalisten Bechir Rabani som avled plötsligt under fredagsmorgonen. En av Nordfronts utsända var på plats i Stockholm där minst ett 80-tal personer först samlades vid Östermalmstorgs tunnelbanestation. Följt av fackelbärare tågade man sedan tillsammans vidare mot Humlegården och ställde upp jämte Linnémonumentet där minnesstunden hölls.


En banderoll med texten ”En hjälte är död – vila i frid Bechir” spändes upp och deltagarna tände och ställde fram medhavda ljus samt lade röda rosor framför banderollen.

Sedan hölls det två hyllningstal där talarna bland annat tog upp Rabanis kämpaglöd, hans bedrifter, hur han var en inspiration för många samt benämnde honom som ”en nagel i ögat för etablissemanget”.


Efter talen hölls det en tyst minut för att hedra Rabanis minne och avslutningsvis sjöngs nationalsången.

Sammanfattningsvis en värdig minnesstund och ett avsked för en otroligt omtyckt och betydelsefull gestalt i den systemkritiska rörelsen.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • James says:

  Jag undrar bara vad skulle hänt med honom om Nordisk motståndsrörelsen fick makten.
  Skulle allt hans arbete göra så att han får stanna eller hur skulle det gå till?

  • Framgår tydligt i partiprogrammet att hedersmedborgarskap kan tilldelas till de som bistått i kampen. Dessutom råkar jag veta att Bechir helst skulle vilja åka hem till sitt hemland men att det inte var möjligt p.g.a den judiska ockupationen.

 • Sverig har, tyvärr, en histora av utländska hjältar. Det är som att vi ej kan älska oss själva.

 • Sverig har, tyvärr, en histora av utländska hjältar. Det är som att vi ej kan älska oss själva. Och därför låter utlänningar göra det åt oss. Karl den tolftes farfar var utlänning. Han kom långväga ifrån, enligt den tidesn uppfattning. Och han gifte sig med andra utlänningar, såsom är överklassens sed. Beschir Rabani kanske inte var Karl XII. Men när jag läser Karl XIIs tyngsta dödsruna kan jag ej låta bli att tänka på den svenske hjälten Bechir Rabani.

  Ingen för oss längre så bemödar. Vårt hantverk duger ej. Vår mästare är död.

  Ej en perfekt överrensstämmelse. Men både Karl och Bechir var utländska hjältar. Och när jag läser orden som en trasig gammal karolin skrev någon gång på 1720- talet, efter lång och hårdhänt fångenskap, och i bitterhet över att det han levt och dött för ej längre värderades, när han kom hem igen. Ja, känslan är densamma. Trots att vi som följer i Bechirs fotspår kommer segra. Där Karl XII förlorade.


 • Lämna ett svar