Mindre än en av sex utomeuropeiska läkare klarar läkarexamen i Sverige

INRIKES. Under de senaste fyra åren har knappt en av sex invandrarläkare klarat Socialstyrelsens grundläggande läkarexamen. Av sammanlagt 431 utomeuropeiska läkare har endast 65 blivit godkända.

Antalet utomeuropeiska läkare som har skrivit det så kallade Tule-provet under de senaste fyra åren är totalt 431. Av dessa 431 invandrarläkare har endast 65 klarat alla delar av provet. Professorn och överläkaren Jan Östergren undrar om majoriteten av de som skriver provet ens har några medicinska kunskaper.

— Det finns många som är jätteduktiga redan första gången och kanske skriver 35 och 38 poäng. Sedan finns det de som har 3 och 4 poäng så man undrar om det finns några medicinska kunskaper alls, säger Östergren som är professor vid Karolinska Institutet.

Tule-provet är ett medicinskt kunskapsprov bestående av en teoretisk och praktisk del just anpassat för utomeuropeiska läkare. Alla som skriver provet kontrolleras innan för att se om de har en akademisk utbildning. Förutom detta krävs en AT-skrivning för att få läkarlegitimation.

Som högst går det att få 80 poäng. Genomsnittspoängen för en svenskutbildad läkare ligger på mellan 60,2 och 62,0 poäng medan genomsnittspoängen för en läkare som utbildats utanför EU ligger på 53,2 poäng.

Källa:
Färre än en av sex invandrarläkare klarar svensk läkarexamen

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om