Mikroplaster i haven kan snart samlas upp med ny teknik

TEKNIK. En ny teknik att rena vatten från mikroplaster kan bli verklighet enligt vetenskapsmän som utvecklat en ny teknik där bakterier (mikrober) kan samla upp plasten i stora klumpar.

Film som berättar om problemet med plast i haven.

Det var på den årliga konferensen Microbiology Society man presenterade den nya tekniken som de projektansvariga mikrobiologerna på Hong Kong Polytechnic University står bakom. Uppfinningen grundar sig i att forskarna har dragit nytta av bakteriers naturliga anlag att klumpa ihop sig och bilda så kallad biofilm. Man liknar materialet vid placken som bildas på tänder. Den klibbiga ytan på bakterien gör så att mikroplasterna fastnar på den, och på så vis kan man samla in stora mängder med plast i haven.

Forskarna har nu skapat nät av bakterierna som effektivare än andra beprövade metoder kan samla upp plastföroreningar i haven. Vidare kan man återvinna plasten som samlats upp på det här viset. Metoden är dock ännu bara på utvecklingsstadiet, varför det kommer dröja innan man praktiskt kan använda den.

I en kommentar till The Guardian berättar forskningsledaren Sylvia Lang Liu om vikten av att utveckla effektiva lösningar för att stoppa ”plastificeringen” av våra naturliga miljöer. Hon var den som ledde forskningsteamet som utvecklade den nya tekniken.

Mikroplaster

I U-länderna används omgivande vatten (hav, sjöar och andra vattendrag) ofta till att dumpa landets plastavfall, vilket skapar enorma problem med så kallade mikroplaster, dessa kan ej brytas ner utan upplöses bara i mindre bitar. På sikt blir det farligt för det marina livet och vidare för människan som genom att äta fisk får i sig plasterna som kan bestå av miljögifter.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments