Mikael Skillt kan åtalas för krigandet i Ukraina

SVERIGE/UKRAINA. Svensk media uppger nu att Mikael Skillt som befinner sig i Ukraina och strider mot pro-ryska separatister kan komma att åtalas i Sverige för eventuella brott som han begår i Ukraina.

Mikael Skillt från Sundsvall uppger själv på nätet att han är gruppbefäl i den ukrainska bataljonen Azov som bekämpar pro-ryska separatister i östra Ukraina.

Sundsvalls Tidning har skrivit en artikel om Skillt och intervjuat honom.

Tidigare på nätet har Skillt skrivit att han är det sista som vissa separatister ser innan de dör, men när ST frågar honom om han har dödat någon säger han att han inte vill svara på det.

— Jag skulle aldrig bekräfta det. Det är en fråga mellan mig och mitt samvete. Jag har besvarat eld, säger Skillt.

Då konflikten i Ukraina tidigare inte räknats som ett regelrätt krig kan Skillt ha gjort sig skyldig till mord och komma att åtalas för det i Sverige, påstår Said Mahmoudi professor i internationell rätt vid Stockholms universitet. Till ST säger professor Mahmoudi följande:

— För att bli klassat som ett krig och krigets lagar ska gälla krävs en viss intensitet av striderna. Nu först anses Ukraina vara i regelrätt krig enligt Röda korset. Det som behövs är att någon anmäler brott och att en åklagare anser brottet tillräckligt grovt. Då kan avsevärda resurser läggas på en utredning.

Hittills uppskattar FN att 257 personer dött under stridigheterna i östra Ukraina.

I slutet av artikeln skriver ST att de tycker att det blir ”lite förvirrat” när Skillt förklarar sina politiska åsikter.

— Jag är etnisk nationalist. Då måste man hjälpa sina vänner i andra länder, säger Skillt till ST.

Källa:
Nazistprofilen: Jag är prickskytt

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments