Midsommarfirande i Skara

MIDSOMMAR. Karin Hansson skriver om Motståndsrörelsens midsommarfirande som ägde rum i Skara och blev en helg av gemenskap och kamplekar.

Klicka för större bild.

Klicka för större bild.

Under midsommarhelgen samlades kamrater från flera olika delar av landet för att tillsammans fira midsommar i Skara, en del hade även tagit familjen med sig. Bland oss hade vi dessutom kamrater från Norge och Island som hade rest hela vägen hit för att delta. Trots att solen för det mesta lyste med sin frånvaro var stämningen på topp och dagen var full av både barnskratt och god mat.

Dagen började med att göra klart de förberedelser som ännu inte var klara. Tält restes, maten förbereddes och borden dukades. Alla hjälpte till med det de kunde. Under tiden sprang barnen omkring och lekte, bekanta och obekanta kamrater hälsade på varandra, många såg sig omkring på gården och tittade på alla djuren som fanns. Midsommarstången gjordes i ordning tillsammans med barnen som hjälpte till att plocka blommor för att kunna dekorera den.

Klicka för större bild.

Klicka för större bild.

Till lunch serverades en midsommarbuffé med sill, potatis, köttbullar och annat gott. Och till efterrätt fick vi äta en mumsig gräddtårta. När alla hade ätit klart och var mätta och belåtna så fick vi veta vad som hade planerats för resten av dagen.

Klicka för större bild.

Klicka för större bild.

Efter det var det dags för nästa aktivitet att börja: Femkamp. Deltagarna delades upp i 5 olika lag för att utkämpa bataljer mot varandra. Strax före första kampsportsgrenen, som var dragkamp, skulle börja tittade äntligen solen fram bakom molnen. De kampsportsgrenar som deltagarna tävlade i var dragkamp, brottning, yxkastning, löpning med ägg på sked samt säckhoppning. Barnen var nyfikna och ville också vara med så efteråt fick de testa några av grenarna vilket de tyckte var roligt.

Löpning med ägg på sked. Klicka för större bild.

Tävling med finess: Löpning med ägg på sked. Klicka för större bild.

Hoppsäckning. Klicka för större bild.

Säckhoppning där tacklingar var tillåtna . Klicka för större bild.

Klicka för större bild.

Klicka för större bild.

Alla deltagarna kämpade hårt och det märktes att här ger ingen upp utan strid. Innan sista kampsportsgrenen skulle utföras så pausades tävlingen, det var då dags att äta mat igen. Middagen som hade förberetts och tillagats under större delen av dagen var nu äntligen klar för att serveras. Middagen bestod av helgrillad gris med en potatissallad gjord på färskpotatis, en riktig smakupplevelse.

Klicka för större bild.

Klicka för större bild.

När sista kampsportsgrenen var över meddelades vilket lag som hade segrat. Det lag som segrade bestod av tre nästeschefer från olika delar av landet. Efteråt hölls kampboden öppen och de som ville kunde då passa på att handla. Resten av kvällen var fri att göra vad man ville och många satt kvar uppe sent och pratade.

På lördagen var det dags att resa hemåt igen, vilket i mitt fall innebar en resa tillbaka till Dalarna. En del åkte efter frukosten och en del stannade kvar lite längre, antingen till kvällen eller till på söndag. Men innan avfärd fanns det utrymme för att umgås och några provade även sin fiskelycka. För flera av barnen nappade det med besked.

Denna midsommar har säkerligen givit många, om inte alla, fina minnen att bära med sig. Utan att överdriva så tror jag att jag kan säga att alla är nöjda över midsommarfirandet. Maten var otroligt god och servicen lika så. Det finns så mycket gott att säga. Stämningen kändes familjär och sammanhållningen som fanns var härlig att bevittna, alla hjälptes åt och bidrog med det de kunde. Så kort och gott sagt innehöll midsommarfirandet glatt folk, roliga aktiviteter, god mat, massor av barnskratt och en skvätt regn. Precis som en midsommar ska vara, minus regnet såklart.

Jag är glad över att jag fick vara med och fira midsommar tillsammans med allihopa och jag hoppas att vi ses snart igen.

/Karin Hansson

Inom kort kommer en artikel skriven av en annan författare att läggas upp på näste 2:s sida. Där kommer även finns fler unika bilder från midsommarfirandet. Gå till Näste 2:s sida HÄR.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments