Melodifestivalen-vinnaren John Lundvik: ”Ja, jag är neger”

MEDIA. John Lundvik hade ett okomplicerat förhållande till begreppet ”neger”. Nu utmålas han som ”rasist” i massmedia.

I senaste avsnittet av radioprogrammet ”Framgångspodden”medverkade nyblivne Melodifestivalen-vinnaren John Lundvik.

I avsnittet fick Lundvik, som är svart och adopterad, frågor som syftade till att han skulle känna sig kränkt. Bland annat fick han frågan om vad han tyckte om att barn lekte ”Svarte Petter” och åt ”negerbollar” under hans uppväxt. Men Lundvik visade att han inte hade några direkta problem med detta.

— Det har blivit så överdrivet att man inte får säga svart, man får inte säga färgad och man måste säga afroamerikan. Nu har det blivit så överdrivet att folk inte ens vågar säga vad man är. Rasen är ju… det heter ju ”negro”, det är ju det det heter, ”negress”, ”negro”, det står i ordboken. Det är rasen, samma som indier eller svensk.”

Men massmedia vill inte att Lundvik ska känna sig stolt över att sitt ursprung utan verkar tycka att det är något konstigt med svarta människor. Expressen skriver bland annat att folk ”rasar” mot hans uttalande som beskrivs som rasistisk.

På sociala medier raljerar antirasister också över att han sagt att folkgrupperna svenskar och indier är raser. Enligt den feministiska och antirasistiska sajten Baam svämmar hans Instagram över av hat från antirasistiska troll och näthatare. Näthatet lyfts sedan fram som någonting positivt i massmedia.

Efter hatet har Lundvik bett om ursäkt ifall någon har blivit kränkt och försäkrat människor om att han kämpar för att det inte ska finnas några raser.

Källor:
John Lundvik ber om ursäkt efter uppmärksammade uttalandet
Mellovinnaren John Lundvik säger n-ordet i podd: ”Heter ju det”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments