M+KD-budget röstades igenom med hjälp av SD

POLITIK. Under dagen föll övergångsregeringens budgetproposition i riksdagen. Istället gick M och KD:s budget igenom, som fick stöd av Sverigedemokraterna.

Riksdagen vill inte ha Ulf Kristersson som statsminister, men röstade likväl igenom hans budget idag.

Idag röstade riksdagen ja till den budgetreservation som Moderaterna och Kristdemokraterna lade tillsammans. Att reservationen röstades igenom istället för övergångsregeringens proposition beror på att Centerpartiet och Liberalerna valde att lägga sina egna budgetar, för att sedan lägga ned sina röster i slutvoteringen samtidigt som SD röstade på M+KD-budgeten.

Det förväntade resultatet av budgetomröstningen följde av fräna attacker från Stefan Löfven (S).

— Vi trodde att vi var överens med oppositionen att den kommande regeringen ska få lägga sin budget. M och KD och SD är redo att ställa till med oordning. Det är otydligt vad den här osäkerheten leder till, sade Löfven.

Löfven anklagar nu också M och KD för att ge Sverigedemokraterna avgörande inflytande över politiken. Dessutom menar han att Ulf Kristersson (M) bör prövas som statsministerkandidat i riksdagen härnäst, med tanke på att han fick igenom sin budget.

— Alla vet att budgetbeslut är en sak och att regeringsbildningsbesluten är en sak, svarar Kristersson apropå Löfvens förslag.

— Men vill han rösta på mig så är han välkommen.

Den nya budgeten innebär bland annat flera skattesänkningar, men också att Jämställdhetsmyndigheten avvecklas.

— Vi kommer att minska utrymmet med 40 miljoner kronor till myndigheten för 2019 och det blir inga pengar för 2020. Det innebär att man får ett år på sig att avveckla verksamheten, säger Hans Rothenberg, moderat riksdagsman från Göteborg, till P4 Göteborg.

En som inte var på plats för att rösta om budgeten idag var Jimmie Åkesson, som för närvarande semestrar i Thailand med sin familj. Enligt Expressen har det varit ”hård intern kritik” inom SD mot att partiledaren väljer att åka till Thailand mitt i det politiska kaoset.

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson försvarar dock Åkessons semester.

— Det handlar om ett löfte som han gett till sin son. Jimmie hade flest resdagar av alla partiledare och det mest intensiva turnéschemat under valrörelsen. Han hade därmed väldigt stor frånvaro från familjen och han lovade då sin son att han skulle vara med honom under hans födelsedag och att de skulle göra något tillsammans under den perioden. Han ville inte svika det löftet trots att processen med budget och annat har dragit ut på tiden, säger Karlsson, som vikarierade för Åkesson när han var sjukskriven på grund av utbrändhet.

Källor:
Riksdagen röstar igenom M:s och KD:s budget
Budgeten: Jämställdhetsmyndigheten avvecklas
Åkesson åker till Thailand mitt under regeringskrisen

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Karl-Путин ACharlieAndreasLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

”Jimmie hade flest resdagar av alla partiledare och det mest intensiva turnéschemat under valrörelsen”
Vad säger Simon Lindberg om det påståendet?

Charlie
Medlem

Är det inte Kasselstrand de som har den meriten egentligen?

Lingonet
Medlem

Ingen aning, då hade jag skrivit det, men, man gillar väl jimmie i msn innerst inne.

Andreas
Medlem

#SDThailand bekräftat

Karl-Путин A
Medlem

Inte för att jag gillar honom öht, men jag unnar hans familj en negerfri vecka i Thailand.