Massmördaren Stefan Michnik skyddas på judiskt äldreboende i Göteborg

JUDISK MAKT. Polen har krävt att en judisk krigsförbrytare ska utlämnas men Sverige vägrar. Stefan Michnik skyddas av både staten och rigorösa säkerhetssystem på äldreboendet i Göteborg.

Stefan Michnik, judisk mördare och brottsling mot polska folket.

Mats Hagelin, rådman vid Göteborgs tingsrätt, har nekat en begäran från Polen om att få den polsk-judiske före detta domaren Stefan Michnik utlämnad. Hagelin nekade begäran då de påstådda brotten enligt svensk lag preskriberats.

— Det är en otrolig tolkning med tanke på att vi har att göra med brott mot mänskligheten, mord som mot bakgrund av internationella konventioner aldrig ska preskriberas, säger Polens utrikesminister Zbigniew Ziobro till polska Do Rzeczy.

Det var i oktober förra året som en polsk domstol utfärdade en arresteringsorder för Stefan  Michnik, som misstänks att ha begått 30 brott ”som bär tecken på brott mot mänskligheten” i Warszawa år 1952 och 1953 när han dömde polska frihetskämpar till döden.

Michnik har svenskt medborgarskap vilket innebär ett skydd mot rättvisan. Idag är Michnik 89 år gammal.

Sveriges ambassadör Stefan Gullberg kallades upp till polska UD under tisdagen. Där träffade han Polens vice utrikesminister Szymon Szynkowski vel Sek.

— Det saknar motstycke att man vägrar att lämna ut en stalinistisk brottsling som utfärdade dödsdomar och har visat sig ha begått brott mot mänskligheten, säger Szynkowski i en intervju med polska Radio Zet.

Säkerhetsvakter, kraftiga grindar och kameror
Den misstänkte mänsklighetsbrottslingen Stefan Michnik bor på det judiska äldreboendet Neuberghska Bambergerska på Guldheden i Göteborg. Där lever Michnik skyddad dygnet runt.

Britta Svensson skrev i Expressen 2013 att det var en chockartad upplevelse att ”som besökare möta de extrema säkerhetsarrangemangen kring kända judiska institutioner i Göteborg”:

Den första vi möter vid det judiska äldreboendet i stadsdelen Guldheden utanför de kraftiga grindarna är en säkerhetsvakt i solglasögon och respektingivande uppsyn.

Dörren till Neuberghska/Bambergerska vårdhemmet är låst och en kamera övervakar dem som närmar sig ingången. När vi släppts in måste ytterdörren gå igen innan nästa dörr kan öppnas. Kontrasten mot vanliga svenska äldreboenden, där dörrarna står öppna, är total.

Källor:
MSZ wezwało ambasadora Szwecji. Chodzi o sprawę Michnika
”Det finns hela tiden ett säkerhetstänk”

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Sverker Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Sverker
Medlem

Det här kan bli hur bra som helst, för Polackerna är inga syltryggar som förstört sitt eget folk genom rasblandning & invällare!
Hur skall svenska PK-kräken tackla detta?