Mary Phagan mördas

Dagens datum 26 april: Denna dag 1913 våldtogs och mördades en minderårig flicka av sin judiske fabrikschef i Georgia, USA.

Mary Ann Phagan

Mary Ann Phagan

Den tretton år gamla Mary Ann Phagan arbetade på en fabrik som tillverkade blyertspennor i Atlanta, Georgia. Lördagen den 26 april 1913 gick hon till fabriken för att hämta ut sin lön hos Leo Frank, sin judiska chef på den andra våningen där hon jobbade. Efter detta möte sågs hon aldrig mer i livet.

Tidigt på morgonen hittades ett illa tilltygat lik nere i fabrikens källare. Det kunde identifieras som liket till Mary Phagan och det bar på spår från sexuellt våld. När polisutredningen tog vid riktades misstankarna mot Leo Frank. Han var den siste som erkänt sig ha sett Mary Phagan vid livet under lördagen.

Leo Frank döms till senare till dödsstraff och Högsta domstolen avslår hans överklagan 1915. Fallet som skapat starka känslor, hade blivit obekvämt för det judiska samhället. Istället för att fördöma Leo Frank organiserades judiska påtryckningar för att rentvå honom som ett offer för antisemitism.

En grupp rika judar bildade 1913 Anti Defamation Leauge, ADL (Förbundet mot förtal) som en respons till fallet Leo Frank. Organisationen som bestått till denna dag fungerar som en mäktig lobbygrupp.

Leo Frank

Leo Frank

Till slut böjde sig guvernören John Slaton i Georgia och upphävde dödsdomen. Många tror att guvernören i själva verket mutades av judar med stora penningsummor. Efter beskedet tog en arg mobb saken i egna händer. De trängde sig in i fängelset och drog ut Leo Frank för att skapa sin egna rättvisa. Utanför verkställde folksamlingen dödsdomen genom att hänga Leo Frank under ett träd. Delstaten Georgias nyhetstidningar uppmärksammade lynchningen och beskrev det inträffade i detalj.

Trots sitt anmärkningsvärda inflytande lyckades aldrig de judiska påtryckargrupperna med att ge Leo Frank postum upprättelse och förklaras oskyldig. Däremot kom det på 1980-talet en offentlig ursäkt från delstaten Georgia för att lynchningen av Leo Frank inträffade. Formellt är Leo Frank fortfarande dömd för mordet på Mary Phagan.

Artikeln publicerades ursprunligen 2014-04-26.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments