Märkliga USB-minnen har hittats i Göteborg – misstänkt nätfiskeangrepp

INRIKES. Under de senaste dagarna har flera märkliga USB-minnen hittats runtom Lindholmens Science Park i Göteborg. Enligt uppgifter ska det röra sig om nätfiskeangrepp.

I ett internt mejl som Lindholmen skickat ut med rubriken ”Allvarlig it-säkerhetsincident på området” står det att en rad USB-stickor ska ha hittats runtom företagsparken Lindholmens Science Park. I mejlet står det också att händelsen har polisanmälts och att den som hittar en USB-sticka ska lämna in det till Lindholmen.

USB-minnena är 64 MB stora och de innehåller ett så kallat sabotageprogram där den som sätter in stickan i sin dator drabbas av nätfiske. Enligt uppgifter ska minnena innehålla så kallad ransomware, vilket innebär att den skadliga koden som finns på minnena söker upp bland annat Word och Excell-dokument som sedan krypterar dessa för att nätfiskaren sedan ska kunna begära ut en lösensumma.

Lindholmen vill dock varken bekräfta eller kommentera uppgifterna.

— Det vill jag inte kommentera. Du får kontakta polisen i stället, säger Caroline Karlsson, kommunikatör på Lindholmen Science Park.

Källa:
Misstänkt nätfiske-angrepp i Göteborg – usb-minnen med skadeprogram funna på Lindholmen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om