Märkliga USB-minnen har hittats i Göteborg – misstänkt nätfiskeangrepp

INRIKES. Under de senaste dagarna har flera märkliga USB-minnen hittats runtom Lindholmens Science Park i Göteborg. Enligt uppgifter ska det röra sig om nätfiskeangrepp.

I ett internt mejl som Lindholmen skickat ut med rubriken ”Allvarlig it-säkerhetsincident på området” står det att en rad USB-stickor ska ha hittats runtom företagsparken Lindholmens Science Park. I mejlet står det också att händelsen har polisanmälts och att den som hittar en USB-sticka ska lämna in det till Lindholmen.

USB-minnena är 64 MB stora och de innehåller ett så kallat sabotageprogram där den som sätter in stickan i sin dator drabbas av nätfiske. Enligt uppgifter ska minnena innehålla så kallad ransomware, vilket innebär att den skadliga koden som finns på minnena söker upp bland annat Word och Excell-dokument som sedan krypterar dessa för att nätfiskaren sedan ska kunna begära ut en lösensumma.

Lindholmen vill dock varken bekräfta eller kommentera uppgifterna.

— Det vill jag inte kommentera. Du får kontakta polisen i stället, säger Caroline Karlsson, kommunikatör på Lindholmen Science Park.

Källa:
Misstänkt nätfiske-angrepp i Göteborg – usb-minnen med skadeprogram funna på Lindholmen

Flattr this!

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

 • GrammatikN4zist says:

  Det stavas excel och inget annat, gör om gör rätt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: -8 (av 34 röster)
 • Anonym says:

  Säkert judar som ligger bakom, några alternativ finns ju inte.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: -13 (av 23 röster)
 • Kriminella utan tvekan. Jag brukar inte ens starta min dator längre. Allt övervakas och kriminella försöker infektera. Jag har en IPhone 7 plus och troligtvis är den värre än dator. Dock jan inte jag ansluta ett USB minne.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: -1 (av 7 röster)
  • Nordanvind says:

   @CNC

   Datorer är utmärkta arbetsredskap. För viktiga och säkerhetskritiska uppgifter använder man en fristående dator utan nätverkskoppling eller wifi.

   En fördel är att man på datorer och mindre nätverk som inte är uppkopplade mot omvärlden kan avinstallera alla virusprogram.

   Detta kräver givetvis disciplin när det kommer till hantering av USB-minnen, CD-skivor och externa diskar, eftersom dessa troligen kommer att utgöra det huvudsakliga kommunikationsgränsnittet mot omvärlden.

   Virusprogram har en tendens att orsaka fler problem än dom löser när det kommer till stabilitet och resurser.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: +6 (av 12 röster)
   • Nordanvind says:

    Fyra minus ! Tydligen har jag skrivit något bra :-)

    Låt mej gissa kan det vara ZOG´s underhuggare kanske hos NSA och Mossad-filialerna i Sverige: FRA, SÄPO, MSB, MUST :-)

    Dessa gillar ju inte sådant som är svårt eller omöjligt att avlyssna, övervaka och kanske även stänga av. Alla ovanstående kontroll och övervakningsmyndigheter älskar däremot Wifi, nätverk, telefoner, facebook, elektroniska betalningar och ”internet of things”.

    Och vi skall givetvis även fortsätta att använda ovanstående lättavlyssnade tjänster med kännedom om att det finns främmande folkslag och intressen inom stat, organisationer och företag med låg moral och egen agenda, dessa snokar om det går att snoka.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Betyg: +3 (av 7 röster)
    • Anonym says:

     Så är det med alla som får minus. Minusröster visar just det, att man skrivit något bra, kommit åt en öm tå etc.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Betyg: +1 (av 1 röst)
    • anonym says:

     Jag instämmer också. Hamnade alldeles nyss på en tråd med c:a 30 inlägg, varav endast två fått varsin minusröst.
     En annan tråd hade fått drygt 10 kommentarer, inte en enda av dem hade fått någon minusröst alls.

     Jag har länge funderat över varför en del trådar bokstavligen attackeras av minusröster allteftersom kommentar efter kommentar strömmar in. Alltmedan andra trådar klarar sig undan helt och hållet alternativt bara får någon enstaka tumme ned, som i ett av exemplen ovan.

     Man får nästan uppfattningen att någon ”liga” sitter vid sina datorer och bara väntar på tillfälle att få tumma ner – som om det vore ett självändamål nära på.

     För som sagt – visst är det märkligt att en del trådar klarar sig undan medan andra inte gör det.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Betyg: +1 (av 1 röst)
 • Kille i backen says:

  Är man nu nyfiken så använd en Linux ”live CD” att öppna med på en dator som inte är i generellt bruk.
  En ”live CD” går inte att skriva till och allt minne i datorn sätt i RAM så när man stänger av dator raderas allt i datorn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +6 (av 14 röster)
 • När jag skaffade virus skydd, första gången , var i början på 2000 talet, när MSblast gjorde sitt intåg. Jag formaterade dator kopplade upp den, utan att göra något annat. Det tog 45 sec , innan masken var inne.
  Jag har programmerat, asembler, MS dos. Access TAS och tyckte en gång i tiden, att datorer var skojigt. Nu är jag glad om den startar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +1 (av 9 röster)
  • Mikael says:

   Kommer också ihåg det. Det hände mig direkt, varje gång jag formaterade min dator. Har för mig att jag körde Windows ME på den tiden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: 0 (av 4 röster)
 • Hugin says:

  Hva jobber de med på Lindholmen?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +5 (av 5 röster)
  • Volvo och några andra företag + Chalmers Tekniska Högskola som har en yrkesinriktad linje där.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: +3 (av 3 röster)
  • 🐸 Stampgroda says:

   Googla på Lindholmen Science Park. Där finns en rad olika IT-konsulter och biltillverkaren CEVT har sin verksamhet där.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: +2 (av 2 röster)
   • 🐸 Stampgroda says:

    Det finns till och med en Moské där.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Betyg: +4 (av 4 röster)
    • Naturligtvis måste det även finnas en moské även där – hela södra Hisingen är snart ett enda stort muslimskt megaghetto. Den stora moskén ligger nedanför Ram(adan)berget och sen finns det ett antal källarmoskéer.

     I det skjutglada Biskopsgården finns en källarmoské som olika våldsaktiva somaliska klaner bråkat om i flera år, men nu har farbror dialogpolisen varit där och mäklat fred.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Betyg: +3 (av 3 röster)
     • Död åt islam! says:

      Men ingen syn(d)agoga?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Betyg: +1 (av 1 röst)
   • Hugin says:

    Hmm. Interessant. Jeg skal lese litt om det når jeg får tid. Jeg satt å tenkte, er ikke det et merkelig sted for noen å prøve et slikt stunt? Hva realistisk oppnår man ved å gjøre noe slikt med et slikt sted? Jeg synes det er vanskelig å koble trådene angående denne hendelsen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Betyg: +2 (av 2 röster)
    • Det kan röra sig om industrispionage med tanke på att det finns ett antal högteknologiska företag där – men man får ju verkligen hoppas att högutbildade tekniker och forskare inte är så dumma att de stoppar en okänd USB-sticka i sin dator – däremot borde man stoppa den i en jobbdator och utforska vad den innehåller.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Betyg: 0 (av 0 röster)

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *