Människokranium funnet i Grekland – kan vara 200 000 år gammalt

ARKEOLOGI. Enligt ett internationellt forskarteam kan ett modernt människokranium funnet i Grekland vara över 200 000 år gammalt.

Den moderna människan kan ha kommit till Europa betydligt tidigare än vad man tidigare trott, enligt ett internationellt forskarteam som daterat ett modernt människokranium till 210 000 år. Kraniet hittades för 40 år sedan i Apidimagrottan i södra Grekland.

Forskarteamet har slagit fast att det rör sig om ett människokranium genom att undersöka bakhuvudet på det inkompletta kraniet.

I samma grotta hittades även ett neandertalarkranium som har daterats till 160 000 år gammalt. Hur de bägge kranierna hamnat på samma plats är givetvis, med tanke på den förflutna tiden, oklart.

— Våra resultat visar på att Homo sapiens spridning från Afrika skedde tidigare än vad vi tidigare trott, över 200 000 år sedan, säger Katerina Harvati som är direktör för den paleoantropologiska avdelningen på Tübingens universitet.

Vissa forskare vill dock inte gå med på teamets slutsats. Kritiken gäller dels påstådd osäkerhet i dateringsmetoderna och att kraniet, i och med att det är inkomplett, inte med bestämdhet ska kunna klassas som ett människokranium.

Warren Sharp vid Berkeley Geochronology Center menar att teamets dateringsresultat uppvisar en rad värden som skiljer sig mycket åt, vilket enligt honom kan tyda på att radioaktivt uran, vars halveringstid nyttjas för dateringen, ”läckt” från benfragmenten och därmed gör dateringen osäker.

Källa:
Piece of skull found in Greece ‘is oldest human fossil outside Africa’

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Ethny says:

  Propagandan om att ”vi alla kommer från Afrika” är just det, propaganda. Tror det var på 90-talet? Som (((media))) spred den lögnen i syfte för att få bort allt som hade med ras att göra.

  De som kom på den teorin om Afrika sa aldrig att det var så utan de trodde det bara. Detta har (((media))) sedan dess utnyttjat för sin propaganda.

  Samma medier pratar aldrig om att man bl.a har funnit två huvudfossiler av två ap-liknande kreatur som hade tänder väldigt likt oss människor och att dessa var funna i Bulgarien och Grekland för cirka 7 miljoner år sedan.

  De nämner inte att Alan Wilson och Rebecca L. Cann (som kom på teorin) försvarade sig och sa att de aldrig hade påstått att alla kommer från Afrika. De påpekade istället att släktforskning inte har någon koppling till geografin utan de tog Afrika som ett antagande, att det var första platsen men de påstod aldrig att det var så eller att det skulle ha varit sanningen.

  Detta har då (((de))) alltså utnyttjat för att få oss att tro att vi alla innerst inne är afrikaner eller kommer därifrån.

  Hela lögnen om dessa ”bevis” ang Afrika är ett antagande bara, men nu finns det även olika fynd och mycket annat som motbevisar ”Afrika”-teorin och istället ger helt andra scenarion, som (((media))) ej vill skriva om.

  Sen finns även andra teorier om att vi inte alls härstammar ifrån apor heller, men det har jag inte så mycket koll på.

  Men hur kan man ens lita på någonting som man har lärt sig i skolan eller den ”forskning” som förs egentligen, gällande detta? (och mycket annat). Bevisar att de har en egen propaganda (som inte är något nytt), men då kan så mycket annat också vara lögner såsom själva ap-teorin i sig.

  • Vad jag hört grundades teorin i ett uttalande som Darwin gjort där han sagt något i stil med att han gissade/trodde att vi kom från Afrika. Detta var dock inte grundat i forskning, utan senare forskare (kanske som du skrev på 1990-talet) började forska med målet att bevisa hur Darwin skulle haft rätt.

 • Tobias Lindberg Tobias Lindberg says:

  Ja, eller så utvandrade inte vi européer ens från Afrika.

  Otaliga fynd tyder på att homo sapiens är långt äldre än vad forskningen idag säger och att vårt ursprung inte måste komma från Afrika, vissa fynd tyder till och med på att de olika människoraserna inte meste vara besläktade, men sådana fynd mörkas av det vetenskapliga och politiska etablissemanget.

  • Peter says:

   Ca 250000 år har det hittills snackats om sedan 80-talet och då gäller det fynd (homo sapiens) från Afrika. Jag är försiktigt avvaktande till ”fyndet”, det kan var fejk. Men Lindberg, du verkar vara något på spåret i din öppenhet. Forsätt i den stilen. Vi vill, vi fritänkare, ha öppna sinnen och vara väldigt misstroende till befintlig forskning. Jag är det.

 • Samma gamla smörja till ”Out of Africa”-teori. Jag håller med Varg gällande vårt ursprung. Vita är neandertalare, svarta är sapien och asiater är denisovan.


 • Lämna ett svar