Mannen som spelade Hitler i Der Untergang har dött

KULTUR. Bruno Ganz, som gjorde ett av världens mest berömda porträtteringar av Hitler i filmen Der Untergang, har avlidit. Ganz blev 77 år gammal.


Bruno Ganz som Hitler i den berömda ”Hitler’s Rant”-scenen som memats tusentals gånger.

Under fredagskvällen dog den schweiziske skådespelaren Bruno Ganz i sitt hem. Ganz ska ha lidit av tjocktarmscancer, men det är oklart ifall det är dödsorsaken. Han blev 77 år gammal.

Mest känd var Bruno Ganz för sin roll som Adolf Hitler i den tyska filmen Der Untergang (Undergången), där han porträtterade Tysklands forne ledare under sina sista dagar i en bunker i Berlin.

I en intervju med The Guardian berättade Ganz att han studerade Hitler genom exempelvis gamla arkivfilmer i fyra månader inför rollen. Han studerade även personer med sjukdomen Parkinsons, då han var övertygad av att Hitler led av den mot slutet av sitt liv.

Scenen i Der Untergang när Hitler får ett raseriutbrott har blivit ett internetfenomen, med tusentals olika periodiseringar där man lägger till nya undertexter.

Under hösten gjorde exempelvis Studio Bothnia en egen version av scenen, där Hitler är bekymrad över utvecklingen i Dalarna och drar slutsatsen att alla bör flytta till Norrbotten istället för Ludvika.

Se Studio Bothnias ”Hitler’s Rant”:

Källa:

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments