Mannen som spelade Hitler i Der Untergang har dött

KULTUR. Bruno Ganz, som gjorde ett av världens mest berömda porträtteringar av Hitler i filmen Der Untergang, har avlidit. Ganz blev 77 år gammal.


Bruno Ganz som Hitler i den berömda ”Hitler’s Rant”-scenen som memats tusentals gånger.

Under fredagskvällen dog den schweiziske skådespelaren Bruno Ganz i sitt hem. Ganz ska ha lidit av tjocktarmscancer, men det är oklart ifall det är dödsorsaken. Han blev 77 år gammal.

Mest känd var Bruno Ganz för sin roll som Adolf Hitler i den tyska filmen Der Untergang (Undergången), där han porträtterade Tysklands forne ledare under sina sista dagar i en bunker i Berlin.

I en intervju med The Guardian berättade Ganz att han studerade Hitler genom exempelvis gamla arkivfilmer i fyra månader inför rollen. Han studerade även personer med sjukdomen Parkinsons, då han var övertygad av att Hitler led av den mot slutet av sitt liv.

Scenen i Der Untergang när Hitler får ett raseriutbrott har blivit ett internetfenomen, med tusentals olika periodiseringar där man lägger till nya undertexter.

Under hösten gjorde exempelvis Studio Bothnia en egen version av scenen, där Hitler är bekymrad över utvecklingen i Dalarna och drar slutsatsen att alla bör flytta till Norrbotten istället för Ludvika.

Se Studio Bothnias ”Hitler’s Rant”:

Källa:

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
GrottbjörnenVeraFredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Bruno Ganz är en legend. Inte minst gjorde han sitt porträtt av en ängel som längtar efter människornas förmåga att känna värme, kyla, hunger och kärlek odödlig i Himmel över Berlin som numera kanske känns som en lite väl svulstig film. Han tyckte inte om att det dök upp en massa videomemer med hans raseriscen i Untergang. Vet inte varför. Kanske han tyckte att folk drev med hans gestaltning av Hitler som han tog på allvar. Det hindrade inte judeo-kommunisterna som gjorde Er ist wieder da (Han är tillbaka) om Hitlers återuppvaknande i nutid använde samma scen för att skämta.… Läs mer »

Vera
Medlem

Måste upplysa om Parkinsons sjukdom som påstås att Adolf Hitler led av. Om kamrater ursäktar kommer jag med min egen version av självupplevelse. Den 29.10 2017 skadade jag min vänstra arm rejält vid ett olycksfall på flera ställen. Vid en böjning bakom ryggen skakade min slappa hand flera månader efteråt. Som vi alla vet skadades Adolf Hitler vid attentatet HANS arm vilket inte folket fick reda på då den 20 Juli 44. Det märks om man har blicken med sig vid hälsningen på Mussolini. En skada skulle naturligtvis skapa lite empati – och motståndaren pådyvlar en sjukdom i stället. Tänk… Läs mer »

Grottbjörnen
Medlem

Hans ställning och gång såg ut att vara parkinson också, min far lider av det och jag känner igen mycket, fast parkinsons kan ju även utlösas av små hjärnskador som inte ger någon direkt skada vid tillfället men som visar sig senare när personen blir äldre, så kan nog vara bomben som ligger bakom ändå

Grottbjörnen
Medlem

jag tror det är fegelein som ligger bakom detta!
lysande skådespelare, vila i frid!