Manlig tyngdlyftare blir först med att tävla ”som kvinna” i OS

HOMOLOBBYN. Den nyzeeländska mannen ”Laurel Hubbard”, tidigare kallad Gavin Hubbard, blir den första ”transpersonen” att delta i OS. I sommarens OS kommer Hubbard att tävla med kvinnor.

Tyngdlyftaren ”Laurel Hubbard”. Foto: Twitter.

Laurel Hubbardblir den första ”transpersonen” att få tävla i olympiska spelen. Mannen hette tidigare Gavin Hubbard, men bestämde sig för att skära av sitt könsorgan och spruta i sig hormoner.

Tanken var att den manliga tyngdlyftaren skulle ”bli en kvinna”. 2017 tilläts också Hubbard att tävla med kvinnor, där han under världsmästerskapen lyckades ta en silvermedalj i damernas tyngsta viktklass.

Sedan dess har han också vunnit flertalet stora tyngdlyftartävlingar ”som kvinna”.

Inför sommarens OS i Tokyo verkar det som att Hubbard blir uttagen till Nya Zeelands trupp. Internationella olympiska kommittén bestämde 2015 att ”transpersoner” skulle få delta, och på grund av ändrade kvalifikationsregler blir Hubbard automatiskt kvalificerad till tävlingen.

Nya Zeelands olympiska kommitté har inte tagit ut sin trupp, men beskriver det som ”väldigt troligt” att Hubbard och en del andra tyngdlyftare kommer att få åka till mästerskapet i Tokyo.

Sedan Hubbard började tävla mot kvinnor har både han och tävlingsledare fått kritik för att en storvuxen man som Hubbard ska få tävla mot kvinnor.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments