Mångmiljonbelopp läggs på gängkriminaliteten i Göteborg

GÖTEBORG. 17,3 miljoner kronor har gängkriminaliteten kostat Göteborgspolisen sen i september i år.

I september i år började Göteborgspolisen öronmärka alla skottlossningar kopplade till gängkriminalitet som ”särskild händelse”. Summan efter två månader landar nu på 17,3 miljoner kronor. Större delen av utgifterna handlar om vanlig arbetstid, en del övertid och resor.

”Ja, säkerhet kostar pengar och det här är en av de högst prioriterade insatserna som den här polismyndigheterna bedriver. Ställt inför vår totala budget på nästan tre miljarder kronor är det hanterbara siffror, även om det är mycket pengar”, säger operative chefen vid polisen i Västra Götaland, Erik Nord.

Nord berättar att övrigt polisarbete har blivit lidande då prioriteten har legat på att lösa alla skottlossningar. ”Det finns vissa insatser som vi har fått dra ner på. Vi har omprioriterat personal när det gäller dörrknackningar och annat och där vet jag att bland annat både trafikpoliser och ryttare är ute och knackar dörr för att lösa de här brotten och då blir ju deras ordinarie verksamhet drabbad”, säger Nord.

Polisens resultat för de två månaderna är: 16 vapen beslagtagna vapen och tre kilo narkotika vilket har resulterat i 18 häktade personer. Två personer har än så länge åtalats varav en av dem har dömts.

Så sent som igår skottskadades en 20-åring i området Hjällbo, Angered. Stadsdelen är Sveriges mest mångkulturella område med över 90 procent främlingar. Hittills i år har det förekommit 54 skottlossningar med åtta dödsoffer som följd i Göteborg.

Källa:
Göteborgspolisen satsar mångmiljonbelopp mot gängkriminalitet

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments