Mer än var femte sörmlänning har utländsk bakgrund men detta återspeglas inte i länets arkiv. Detta skall ett nytt projekt råda bot på och man är nu i färd med att samla in berättelser för att dokumentera den kulturella ”mångfald” som finns i länet. Allt i samklang med ”mångkulturåret” som går mot sitt slut.

Projektet är ett samarbete mellan länsmuseet, Eskilstuna stadsmuseum och Multeum. För att få alla de olika främlingarna i länet att delta har man tryckt upp broschyrer på tio olika språk och påtalar att det även är fritt fram att lämna in material anonymt.

Alla är välkomna att bidra till samlingen, adopterade, invandrare, asylsökande eller kanske någon som är gift med en främling. De ansvariga för projektet understryker även att man inte behöver kunna flytande svenska för att lämna in sin berättelse, de kommer nämligen att se till så att allt översätts, inte heller behöver det vara av hög kvalitet. Materialet kommer sedan att arkiveras på Sörmlands museum eller Eskilstuna museer där det skall finnas tillgängligt för forskning. Man har även förhoppningen att projektet skall utmynna i flera böcker och utställningar.
– Förhoppningen är att berättelserna ska peka på likheterna människor emellan och inte på olikheterna. Och i förlängningen ska det bidra till integration, säger Anna-Lena Bergström.

Svensk historia = kuriosa på sin höjd
I kölvattnet av ”mångkulturåret” vi befinner oss i har olika kulturinstanser på olika håll försökt överträffa varandra i framhävandet av mångkulturen. Skolor och föreningar; museer och statliga verk har alla dragit sitt strå till stacken. Samtidigt urvattnas den svenska historien i rasande fart genom inadekvat forskning och utbildning som snarare syftar till att förringa svenskens bragder genom tiderna.

Skattepengar skall spenderas på att arkivera främlingars upplevelser, inte på att undersöka och presentera det svenska arvet. Allt för att i slutändan försöka frambringa en hyperegoistisk, kultur- och historielös konsumentindivid; den nya Världsordningens Homo Absurdus Mångkulturalis.


  • Publicerad:
    2006-11-15 00:00