Mångkulturen flyttar in på Skansen med Chahar Shanbeh Souri

MÅNGKULTUREN. På tisdagskvällen öppnade Skansen sina portar för firandet av ”eldfesten”, Chahar Shanbeh Souri, som inledning till  det iranska nyåret nouroz. Till skillnad från vid det svenska nyårsfirandet var det dessutom gratis entré.

Klicka för större bild.

Sedan 1891 har friluftsmuseet Skansen i Stockholm varit en institution för bevarandet och utövandet av svensk kultur och nordiska traditioner. Nu har mångkulturhetsarna invaderat även denna arena genom att låta Riksteatern arrangera den persiska Chahar Shanbeh Souri, eldfesten, sponsrat av skattebetalarna.

Chahar shanbe souri är en mångtusenårig persisk tradition som firas tisdagen närmast vårdagjämningen. Den är en förfest till det persiska nyårsfirandet, noruz, som firas dagen efter. Centralt i firandet är att människor hoppar över sju eldar. Dessutom bjuds det på bjuds det på kulturberikande mat, musik och lasershow.

Etnologen Jonas Engman på Nordiska museet tycker att det är symboliskt viktigt att traditioner från främmande kulturer flyttar in på Skansen.

— Det är ett väldigt starkt symbolspråk att man flyttat in i Kungsträdgården och sedan Skansen, som är en väldigt stark arena för det vi kallar det svenska, säger han till TT.

Engman anser att eldfesten på ett naturligt sätt knyter an till svenska högtider.

—  Det är översättbart till de teman vi firar och man använder eldar som ett symboliskt redskap. Det använder vi ju mycket i våra högtider, särskilt på våren, om man ser till valborg och påsk, säger Engman.

Mansour Hosseini, producent på Riksteatern som anordnar det mångkulturella jippot med skattemedel, glädjer sig åt att firandet har blivit så stort i Sverige – förra året hade den 23 000 besökare i Stockholm. I år anordnas firande också i Göteborg och Malmö.

Festligheterna direktsänds på persisk tv och i år inleds också ett försök med digitala sändningar från den stockholmska eldfesten på bildskärmar i Boden, Skoghall och Timrå.

Björn Björkqvist är en av många svenskar som är starkt kritiska till att det mångkulturella jippot äger rum på just Skansen. I ett inlägg på Youtube säger han bland annat:

— Nu riktar man en riktigt snorig spottloska rakt i ansiktet på Artur Hazelius genom en persisk folkfest. Hazelius skapade Skansen för att hålla den svenska traditionen vid liv. Här gör man motsatsen. Man skapar främmande arrangemang för främmande människor. Det finns ingen koppling till det svenska folket.

Som en ytterligare markering från de styrande i Stockholm var det gratis entré till evenemanget, något som nästan aldrig sker vid svenska firanden.

Källa:
Eldfesten

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
KlausDissidentVera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

SSS de äldsta nationalsocialisterna protesterade redan under slutet av 40 talet när negerjazzen trängde sig in i Skansens SVENSKA kulturcentrum … sedan urartade det svenska djurbeståndet med apor osv.Vi i Nordisk Ungdom klädde oss i nationaldräkter för att få gratis inträde- Min tyska Dirndel dög också. Hambo, Chottis som en Lapp i SSS lokalen lärde oss att dansa var väldigt rolig att utföra på Skansens dansbanor. Det var svenska tider utan droger och värdesättningssnack. En gång stod vi i anslutning till Skanseningången med Roland Thidholms bil som högt spred Tysklands schlager genom radion – folk började samlas och dansade men… Läs mer »

Dissident
Medlem

Jag undrar hur kombinationen invandrare, smällare/raketer (för det sysslar dom väl med under denna högtid?), samt gamla trähus och vettskrämda djur, hur det ska gå?

Klaus
Medlem

Främmande kultur kan flytter in under krigisk invasion eller när ockupationsmakten redan regerar, aktuellt Illuminati-Bilderberger.