Mångkulturell demonstration kan få flytta för Motståndsrörelsen

Den mångkulturella demonstrationen i Bollnäs kan komma att flyttas eftersom Motståndsrörelsen varit först med ansökan om demonstrationstillstånd. Det skulle i så fall vara andra gången som Motståndsrörelsen ställer till det för de som indirekt agerar mot kvinnofrid i Bollnäs.

Den mångkulturella demonstrationen, som är ett svar på att Motståndsrörelsen protesterat mot en gruppvåldtäkt i Bollnäs, är tänkt att hållas den 25 augusti. Fram till förra veckan hade arrangörsgruppen inte anat att även Motståndsrörelsen skulle demonstrera i Bollnäs samma dag. Arrangörerna hade inte brytt sig om att ansöka om tillstånd förrän Motståndsrörelsen gjorde detta och hamnade därför på efterkälken.

Motståndsrörelsen kan få förtur
På ”antirasisternas” Facebooksida har man varit så säkra på att få hålla sin demonstration på Brotorget att man redan lagt till en karta till platsen. Men Motståndsrörelsen hade också ansökt om platsen Brotorget, under klockslagen 09-18. Detta försvårar för den mångkulturella demonstrationen, menar Rolf Ångström, områdeschef för polisen i mellersta Gävleborg.

”Om båda söker om samma plats så är det den som lämnar in först som har företräde”, säger Rolf Ångström till Hela Hälsingland.

Det hela kan alltså sluta med att den mångkulturella demonstrationen får hållas på någon annan plats som inte är lika central som Brotorget. Polisen handlägger just nu ansökningarna och har begärt ett yttrande från kommunen om vilka som har rätt till Brotorget. Detta handläggande räknas ta veckan ut.

Interna bråk på Facebook
De nya svängningarna har skapat osämja bland mångkulturalisterna på deras Facebooksida. En del uppger att de vill hoppa av tåget och anser att arrangörerna visar på dålig planering. Vissa oroas över risken att Motståndsrörelsen kommer att störa den mångkulturella demonstrationen efter det att organisationens demonstration är avslutad. En av mångkulturalisterna säger också att det kommer inresta ”antirasister från hela landet” och att det är ”inte optimalt” att flytta på demonstrationen.

På Facebookgruppen har i nuläget 750 personer sagt att de ska komma på den mångkulturella demonstrationen. Av detta drar arrangörsgruppen slutsatsen att de kommer bli ännu fler, sammanlagt 1000 personer, i Bollnäs. Pär Öberg uppger i sin ansökan att den nationella demonstrationen kommer att samla mellan 30 och 1000 personer.

”Deras sviktande moral en delseger för oss”
Nordfront har kontaktat Pär Öberg, arrangör av demonstrationen för kvinnofrid i Bollnäs. Pär Öberg är inte imponerad av motståndarsidans bristande planering. ”Uppenbarligen kan inte de här frontfigurerna planera en demonstration, så nu kommer väl de riktiga krafterna bakom att lägga sig i”, säger Öberg till Nordfront. På frågan vilka dessa är svarar Öberg att de kan vara ”alltifrån Hela Hälsingland, Expo eller mångkulturförespråkande politiker”. Öberg tillägger att ”deras sviktande moral är en delseger för oss” och att ”nu ska vi mobilisera till tusen”.

Inte första gången
Den mångkulturella demonstrationen skulle ha hållits redan i juli, men då reagerade pappan till den gruppvåldtagna flickan och skrev ett brev till arrangörerna där han fördömde demonstrationen som ”ett slag på käften”. Han uppmanade också arrangörerna att ställa in demonstrationen och postade detta brev på deras Facebooksida, men brevet raderas lika snabbt som det kom upp. Nordfront fick lov att publicera brevet och arrangörerna valde därefter att flytta fram sin demonstration på grund av ”alla missförstånd som uppstått kring våra syften”. Nu kan det alltså hända att man tvingas flytta på sin demonstration ännu en gång.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

  Subscribe  
Meddela om