Många röstberättigade kan inte svenska – SR löser det med valdebatt på arabiska

MÅNGKULTUREN. Sveriges Radios internationella avdelning Radio Sweden arrangerar valdebatter och andra politiska evenemang på främmande språk. I dag hålls arabisk valdebatt på Kulturhuset i Stockholm med samtliga riksdagspartier. Skälet är att det nu bor så många främlingar i landet som inte förstår svenska.

Sveriges Radios verksamhet för icke-svensktalande människor över hela världen heter Radio Sweden. Sveriges Radio har arrangerat en valdebatt på Kulturhuset i Stockholm men mycket få svenskar kan ha behållning av den, för debatten hålls på arabiska. Samtliga riksdagspartier, alltså inklusive Sverigedemokraterna, uppges deltaga.

Enligt Sveriges Radio är målet att nå ut till nyanlända invandrare i Sverige som pratar just arabiska. De har nämligen blivit så många nu.

— I år är det rekordmånga som har rätt att rösta i kommun- och landstingsval och en stor del av dem är arabisktalande. Det är viktigt att de får veta hur debatten går och vad de olika partierna står för, säger Radio Swedens programledare Samar Hadrous till Ekot.

Debatten behandlar bland annat familjeåterförening, regeringsbildning och arbetslöshet.

Den som som inte är medborgare i Sverige men i ett utomeuropeiskt land, eller som är statslös, och som varit folkbokförd i landet i tre år i följd före valdagen samt är folkbokförd i kommunen eller landstinget, har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige. Man behöver alltså inte vara medborgare för att rösta i regionala och kommunala val i Sverige.

Radio Sweden kommer att arrangera fler politiska evenemang som berör det kommande valet, utan att vända sig till svensktalande. Evenemangen ska istället hållas på arabiska, somaliska, persiska och kurdiska.

Källa:
Radio Sweden håller valdebatt på arabiska

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

11
Lämna en kommentar

Please Login to comment
7 Comment threads
4 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
DonnieSimenRokvikenDen-KristneLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Valhalla
Medlem

Detta är demokrati: okunniga personer, till och med invandrare som inte kan svenka, får avgöra Sveriges framtid genom att få rösta.
Denna idioti hyllas av S, Mp, V och Alliansen.
Vilket dårhus!!

Karl-Путин A
Medlem

Och SD.

Lingonet
Medlem

…och sen förstår de att lära sig språket hjälpligt i ett par år…

Simen
Medlem

Det finns en anledning att Sveriges rösträttsålder är 18år, känns då ganska motsägelsefullt att låta en ”turist” med bristande språkkunskaper få votera.

Lingonet
Medlem

Valet är med andra ord riggat?!
Man släpper in folk ock fä illegalt, ger dem rätt att rösta, ordnar en tillrättalagd debatt får man förmoda, voila, de etablerade partierna tar några procent.
Låt vara inte i riksdagsvalet, men der går väl att ordna med enig majoritet före nästa val.

Den-Kristne
Medlem

Skamligt.

Rokviken
Medlem

Kolla upp att de i vallokalen inte lägger ihop röstsedlarna med röstkortet i samma kuvert.

Simen
Medlem

Utveckla gärna vad du menar.

Rokviken
Medlem

Om röstkortet blandas ihop med röstsedlarna är ju röstningen inte längre anonym.

Donnie
Medlem

Vad fan är det som händer ! Ut med packet bara första bästa buss/tåg/flyg/båt bara !!!

Karl-Путин A
Medlem

Det är väl en lågoddsare att alla 8 riksdagspartier + fi tävlar om att överträffa varandra i hur mycket bidrag som ska ödslas på de rasfrämmande ”entreprenörerna”, i kombination med minsta möjliga motprestation. Så här föreställer jag mig att det låter. (S): I Sverige är det en mänsklig rättighet att bränna bilar och kasta sten på polisen! Vi kommer att kraftigt höja socialbidragen för att påskynda integrationen! (SD): I SDs Sverige blir man inte svensk av att åka tunnelbana – det räcker att man kan köra en kundvagn på IKEA eller Coop! Vi kommer att höja socialbidragen mer än (S)!… Läs mer »