Man i Lettland satte upp hakkors på sin husfasad – får stöd av myndigheterna

UTRIKES. När en man i Lettland satte upp ett upplyst hakkors på sin husfasad väckte det starka reaktioner från förbipasserande. Men han får stöd av de lokala myndigheterna som kallar hakkorset ”en uråldrig folksymbol”.

En man i staden Saldus i västra Lettland har gjort sig känd genom att alltid sätta upp stora juldekorationer på sitt hus. Men nytt för i år är ett stort lysande hakkors. Politiskt korrekta grannar och förbipasserande klagade till de lokala myndigheterna, men de gav sitt stöd till mannen. Även många av stadens invånare gav stöd till mannen.

— Husägaren har alltid satt upp dekorationer runt jul, och det här året valde han eldkorset, den traditionella lettiska symbolen för eld. Även om vissa kan se den här uppsättningen som förvirrande så bryter den inte mot några lagar, sa Dina Neimeta, representant för de lokala myndigheterna, till Delfi.

Trots de judiska försöken att stämpla hakkorset som en symbol för folkmord, så ses den som en uråldrig symbol för eld i Lettland, och den är känd som ”eldkorset” och ”blixtkorset”. Den ses även som en symbol för makt och glädje, och den integreras ofta i smycken och kläder. Även den lettiska nationaliströrelsen Perkonkrusts, verksam 1933-1944, använde sig av hakkorset i sin symbol.

Hakkorset har varit föremål för en hetsk debatt även i grannlandet Litauen. 2010 friades fyra män av en domstol i staden Klaipeda för att ha visat hakkors under en nationaldagsparad, med motiveringen att den är en del av landets kulturarv.

Källa:
Latvian man lights up swastika Christmas ornament, authorities say it’s a folk symbol

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
6 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Sigfrid
Sigfrid
2 år sedan

Trevligt att kunna ha denna trevliga symbol på sin husfasad och få stöd av myndigheterna.Jag skulle kunna tänka mig vilket otroligt rabalder det skulle ha blivit om det skett i Sverige.

Valhalla
Valhalla
2 år sedan

Jag har skor som lämnar hakkors efter sig i snön. Ju mer jag går desto bättre mår jag.

Karl
Karl
2 år sedan
Reply to  Valhalla

En bättre motivation att gå ut och promenera kan jag inte tänka mig :)

Lennart
Lennart
2 år sedan
Reply to  Valhalla

Fiffigt värre… :)

Karl
Karl
2 år sedan

Det råder ett helt annat debattklimat i de forna öststaterna, även på sociala fora som fb. I Sverige blir man dömd till 60 dagsböter om man kallar en kamelryttare för kamelryttare. Vilket straff man skulle få om man sa sin ärliga uppfattning om judar vågar jag inte ens spekulera i, men även detta är möjligt på rätt sida av järnridån. Det enda blindskäret är världshistoriens största lögn; där man får ha lite fingertoppskänsla. En ungersk man som liknade Auschwitz vid Disneyland blev för några år sen dömd till att läsa tre lögnspäckade böcker och att göra ett besök på det… Läs mer »

Linus
Linus
2 år sedan

Den nationella europeiska revolutionen närmar sig lite för varje dag som går !