Det är intressant hur media, i detta fall Kyrkans tidning, lyckas klämma in Hitler och nationalsocialismen i de mest underliga sammanhang. Det finns ingen statsman före eller efter Adolf Hitler, som fortsatt omnämnas så till den milda grad som han.

Lördagen den 24e februari hade Värmlandsoperan premiär på Wagners opera Parsifal i domkyrkan i Karlstad. Att tillåta operan i kyrkan föregicks av en diskussion och hela kyrkorådet stödde idén.

I Kyrkans tidning behandlas kort frågan om opera i Kyrkan och det hade kunnat vara bra med det. Men man anser sig dock vara nöd och tvungen att fråga domprosten Stefan Kvassman följande. Hitler gillade Wagner, är det rätt att spela en Wagneropera i kyrkan?
– Wagner dog långt innan Hitler föddes. Det går inte att belasta Wagner för att ha varit nazist, svarar domprosten.

Wagner och nationalsocialismen
Vi kan ge domprosten rätt i att Richard Wagner (1813-1883) omöjligt kunde varit medlem i eller anhängare av NSDAP. Däremot kan man konstatera att Wagners verk var kulturella företrädare för den ariska världsåskådningen som sedermera kom att ta sig politiskt uttryck i NSDAP. Richard Wagner gick även till angrepp mot judarna inom kulturen vilka han menade hade en negativ inverkan på kulturlivet. Ja, han kallas till och med för antisemit. Han influerades även av Arthur de Gobineaus bok ”An Essay on the Inequality of the Human Races” vilken man även hävdar påverkade hur operan Parsifal kom att gestalta sig.

Wagners syster Coisma (1837-1930) var även hon antisemit och brevväxlade under många år med Houston Stewart Chamberlain som av dagens ”historiker” kallas för både rasist och antisemit. Han är mest känd för boken ”Die Grundlagen des neunzehnten Jahrhunderts”.

Richard Wagners son, Siegfried Wagner (1869-1930) gifte sig med den unge Winifred Klindworth (1897-1980). Vid Siegfrieds död blev hon Wagnerfamiljens överhuvud och hon var en personlig vän med, och stor beundrare av, Adolf Hitler. I en intervju 1975 sade hon: ”Att få ha träffat honom är en upplevelse som jag aldrig skulle vilja gått miste om.

Av ovanstående kan man dra vissa säkra slutsatser när det kommer till familjen Wagner. Och dessa slutsatser gör än en mer tillfreds med tanken på att Richard Wagners genialitet gör det omöjligt för dagens kulturförstörare att bannlysa honom. Det är glädjande att Parsifal sätts upp i domkyrkan i Karlstad, även om den uppsättningen nog inte liknar originalet nämnvärt mycket – men musiken och den påverkan som Wagners toner har på den nordiska människan, finns i alla fall kvar.


  • Publicerad:
    2007-02-26 00:00