Man döms för Hitler-tröja

INRIKES. En 60-årig man döms för gummiparagrafen hets mot folkgrupp efter att han burit en tröja med Adolf Hitler på sitt jobb. Sammanlagt tvingas mannen betala 41 649 kronor för att ha burit tröjan på jobbet.

En man i 60-årsåldern som bar en tröja med Adolf Hitler på döms nu till hets mot folkgrupp och straffas med 100 dagsböter á 230 kronor, alltså 23 000 kronor. Mannen tvingas även betala hälften av advokatkostnaden vilket innebär att 60-åringen sammanlagt ska betala 41 649 kronor för att ha burit en tröja med Hitler på sitt jobb.

Mannen, som arbetar på Volvo Lastvagnar i Umeå, säger att han köpte tröjan på en marknad i Tallin i Estland och att han egentligen ville ha den tröjan som låg överst i tröjpaketet. Att det ingick en tröja med Hitler på säger han att han inte var medveten om. Till tingsrätten uppgav han att han använde tröjan i hemmet till svetsningsarbete och att den efter en tid skulle slitas ut och sedan behöva kastas. När mannen senare skulle åka till sitt jobb glömde han i all hast att byta tröjan.

Först dolde 60-åringen tröjan med sin jacka men efter ett tag tog han av sig jackan på grund av värmen. En kollega till mannen såg tröjan och gick till sin chef som sedan upprättade en polisanmälan.

I sin dom påstår tingsrätten att hyllandet av Hitler och den nationalsocialistiska rörelsen är lika med ”missaktning” mot judar och romer och skriver att:

Bärandet av tröjan kan inte förstås som annat än en hyllning av Adolf Hitler och den nationalsocialistiska rörelsen och därmed också ett uttryck för missaktning mot judar och romer.

Att man kan dömas för hets mot folkgrupp för att ha hyllat Hitler och dennes politiska gärningar är någonting som Nordfronts chefredaktör Fredrik Vejdeland också dömts för i en grundlagsvidrig dom från hovrätten som Högsta domstolen ställer sig bakom. Det hela gällde en artikel som benämnde Hitler som en folkhjälte vilken publicerades under den tid som Vejdeland var ansvarig utgivare för Nordfront.

Källa:
Döms för att ha burit Adolf Hitler-tröja

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om