Man arbetade inom militär underrättelsetjänst med falska meriter

INRIKES. En man har under flera år arbetat inom känslig verksamhet, trots att de uppgifter han presenterat i sitt CV varit påhittade.

En man har inom flera år arbetat inom den svenska militära underrättelsetjänsten, försvarskoncernen Saab och haft viktiga militära uppdrag utomlands, trots att de uppgifter han presenterat på sitt CV är uppdiktade.

Mannen har hävdat att han tagit examen vid Signaltruppernas officershögskola i Enköping år 1999, men det förfalskade examensintyg mannen använt sig av är undertecknad av en överste som inte existerar.

Den självutnämnda officeren lyckades under hela två år arbeta som chef inom Kustbevakningen, en tjänst som är säkerhetsklassad. Efter att mannen blivit avslöjad informerade Kustbevakningen Försvarsmakten, Säpo och Regeringskansliet, men trots detta blev bluffmakaren handplockad till en tjänst som stabschef för FN-styrkan i Mali.

— Vi har alltså en person som inte är officer men som utger sig för att vara officer. Som har arbetat gentemot främmande makt i flera olika länder. Som har gjort det med lånta fjädrar, utifrån en ren lögn, säger major David Bergman till Dagens Nyheter.

Även den pensionerade översten Jan Petersson ser allvarligt på avslöjandet:

— I och med att han står på en lögnplattform så är han väldigt lätt att påverka. Att han då har jobbat med kryptosystem på Must, det känns inte alls bra.

Försvarsmakten har inlett en intern utredning för att bilda sig en uppfattning om hur mannen kunnat få tjänster trots de falska meriterna. Enligt den ansvarige för utredningen finns hittills, märkligt nog, ingenting som bevisar att mannen utgjort en säkerhetsrisk.

Källa:
Falsk officer fick jobbuppdrag i den militära underrättelsetjänsten

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments