Malaysia vill kriminalisera “falska nyheter” – kan leda till fängelsestraff

UTRIKES. Malaysia är på väg att som första land i världen göra det olagligt att sprida osanna nyheter, även kallat “fake news” eller “falska nyheter”.

I måndags röstade det malaysiska parlamentet för en lagändring som ämnar att kriminalisera spridningen av ”falska nyheter”. Träder lagen i kraft kommer den som sprider material som antingen är falskt eller skadligt riskera att dömas till maximalt sex års fängelse och tvingas betala dryga böter.

Lagförslaget har stöd hos det styrande socialkonservativa partiet United Malays National Organisation (UMNO), under ledning av premiärminister Najib Razak, som informerat om lagen och varnat för fake news i en omfattande reklamkampanj. Oppositionen i landet kritiserar däremot lagförslaget och menar att staten vill inskränka yttrandefriheten för politiska dissidenter inför nästa års parlamentsval.

— Vi kommer att skapa ett statligt sanningsministerium, säger Nurul Izzah Anwar, oppositionell politiker och dotter till den fängslade oppositionsledaren Anwar Ibrahim, till New York Times.

Oppositionen tror inte att det är en slump att lagen mot falska nyheter tas fram samtidigt som premiärminister Najib Razak befinner sig i en politisk skandal. Premiärministern anklagas bland annat för att ha förskingrat tiotals miljarder kronor, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Källa:
As Malaysia Moves to Ban ‘Fake News,’ Worries About Who Decides the Truth

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Fredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Sveriges radio var väldigt försiktiga när de skrev sin text om denna nyhet på grund av ovan angivna skäl att förbud mot fake news används för att tysta kritiker och förbjuda opposition. Något som Sveriges radio egentligen vill men inte vill bli anklagade för att vilja. Den tanken ska heller inte växa i medborgarnas huvud för då inser man att det handlar om åsiktsförtryck att förbjuda Megafonerna, Granskning Sverige, NA, Nordfront, Nya tider, Snapphanen mfl.