Majoriteten av eleverna i ”utsatta områden” klarar inte grundskolan 

INRIKES. Allt fler elever i så kallade särskilt utsatta områden klarar inte av grundskolan – sju av tio saknar gymnasiebehörighet.

I flera av landets så kallade utsatta områden har eleverna det svårt att klara av grundskolan. I fjol var det hela sju av tio 15-åringar i Bergsjön i Göteborg som gick ut nian och saknade behörighet till gymnasiet.

— Vi börjar närma oss botten när det gäller ojämlikheten i skolan, säger forskaren Anders Trumberg.

I dagsläget uppges det existera 23 så kallade särskilt utsatta områden i Sverige. Enligt polisen kännetecknas dessa områden bland annat med hög kriminalitet, hög arbetslöshet, parallella samhällsstrukturer samt låg utbildningsnivå. I flertalet av dessa områden klassas även skolresultaten som katastrofala.

I Bergsjöskolan var det 69,8 procent av 15-åringarna som i fjol gick ut nian utan gymnasiebehörighet. I Sjumilaskolan i Biskopsgården låg andelen utan behörighet på 67,3 procent. Rikssnittet ligger på 17,5 procent.

Vidare är det även många grundskoleelever i de invandrartäta orterna Rosengård och Seved i Malmö samt i Stockholmsförorterna Husby och Rinkeby som inte klarar av grundskolan.

De dåliga resultaten är heller ingenting som verkar vända, då det idag är ännu sämre resultat om man jämför med för fem år sedan.

Källa:
Majoritet av elever i utsatta områden klarar inte skolan

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
GrottbjörnenKarl AKlausFredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

När ska koshermedia sluta att använda ordet ”utsatt” som synonym till ”invandrare”?

Klaus
Medlem

Skäggbarnen är utsatta för för höga intellektuella krav.

Karl-Путин A
Medlem

Detta visar på ett visst mått av intelligens; varför ska man gå i skolan när man ändå ska leva på bidrag och kriminalitet?

Dumsvensken måste inte att de inte har kommit hit för att arbeta, utan för att bli försörjda i all evighet.

Första generationens asylparasiter är någorlunda arbetsbenägna eftersom de känner till vad arbete är från deras hemländer, men andra och kommande generationer är mer eller mindre totalt arbetsobenägna.

Detta sopar (((regimen))) under mattan genom att kalla en timmes ”aktivitet” i veckan för ”full sysselsättning”.

Grottbjörnen
Medlem

precis, tror inte det bara har med iq att göra utan snarare att de skiter i vilket och föräldrarna uppmuntrar det beteendet