Macron vill kriminalisera antisionism och kritik av Israel

UTRIKES. Frankrikes president Emanuel Macron vill att antisionism ska jämställas med antisemitism, och därmed göra kritik av Israel olagligt i landet.

Emmanuel Macron.

På onsdagen talade Frankrikes president Emanuel Macron vid The Representative Council of French Jewish Institutions (Crif) och tillkännagav att Frankrike ska ”definiera antisionism som en modern form av antisemitism”.

Efter den senaste tidens händelser i landet med antijudiska slagord och klotter i samband med Gula västarnas demonstrationer och med vandaliseringen av en judisk kyrkogård i Strasbourg söker den franska regeringen nya vägar för att stoppa fientligheterna mot landets judiska befolkning, den största i Europa.

Så sent som i måndags sa den franska presidenten att han inte ville kriminalisera kritik av staten Israel, efter att ett antal jurister i landet hade föreslagit att uttryck för antisionism skulle göras straffbart. Men uppenbarligen har något eller någon fått presidenten på andra tankar.

Macron menar nu att en kriminalisering av antisionism mycket väl harmonierar med den definition av antisemitism som The International Holocaust Remembrance Alliance’s (IHRA) har fastslagit:

”Antisemitism är en bestämd uppfattning om judar, som kan uttryckas som hat mot judar … och som kan inbegripa kritik av staten Israel, om man betraktar den som en judisk kollektivitet”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var snabb att välkomna den nya föreslagna definitionen, något som satte ytterligare fyr på den redan upphettade debatten kring om det inte går att kritisera Israel och uttrycka antisionism utan att automatiskt vara en antisemit.

En parlamentsledamot och partikamrat till Macron, Sylvain Maillard, gick ut och mildrade förslaget med orden: ”Att förneka statens Israels rätt att existera måste bli en straffbar handling. Men man måste självklart ha rätt att säga att man inte gillar den israeliska regeringens politik”.

Politiska bedömare är dock ganska ense om att en kriminalisering av antisionism inte kommer att lösa eller ens förändra situationen i Frankrike. Frågan är om regeringen vågar gräva djupare efter de underliggande orsakerna till problemen.

Källa:
Anti-Zionism equals Anti-Semitism? Macron fuels debate on how to define anti-Jewish hate

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
5 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Klaus
Klaus
1 år sedan

Lille afroimperialisten Napoleon IV Macron ha Illuminati-judarna att tacka för rikedom och maktpositionen. Han följer judar trogen och förråder det franska folket.

Vera
Vera
1 år sedan

Inte klokt, den där fjanten vill göra Frankrike till en Synagoga – kanske skulle det lyckas med de värdesättande indoktrinerade Svenskarna om Löfven fick för sig samma idioti – men Fransmännen tror jag bättre om.

Fredrika
Fredrika
1 år sedan

Macrons förtryckarlagförslag liknar den defintion som Theresa Mayer beslutade för Storbritannien. Att gå emot maktens expansionsplaner för att kriga sig till mer naturresurser och Lebensraum är nu antisemtitism på allt fler ställen, 26 stater i USA hittills och delar av Europa. Varför hatar man då Hitler för att han ville expandera och öka sitt folks Lebensraum? Enda skillnaden är maktens hat. De hatar den makt Hitler hade i Tyskland men älskar när de har den själva över hela världen. Det kommer en dag då semitism blir det mest föraktade och den sexuddiga hatsymbolen sionisterna har kommer att förbjudas. Och äckelbögen… Läs mer »

Ramón Mercader
Ramón Mercader
1 år sedan

Foreign Office, November 2nd, 1917. Dear Lord Rothschild, I have much pleasure in conveying to you, on behalf of His Majesty’s Government, the following declaration of sympathy with Jewish Zionist aspirations which has been submitted to, and approved by, the Cabinet: ”His Majesty’s Government view with favour the establishment in Palestine of a national home for the Jewish people, and will use their best endeavours to facilitate the achievement of this object, it being clearly understood that nothing shall be done which may prejudice the civil and religious rights of existing non-Jewish communities in Palestine, or the rights and political… Läs mer »

Grottbjörnen
Grottbjörnen
1 år sedan

Han är som en gammal kung som har börjat bli dement och sitter och hittar på massa fantasilagar i sitt slott som han inte har lämnat på 10 år, som tur var så fattade oftast resten av hovet att han var sjuk och försökte styra så gott det gick utan honom , men här tar man alltså imbeciller som macron på allvar?