M i Staffanstorp fortsätter trotsa moderpartiet – vill införa slöjförbud i skolan

POLITIK. De styrande Moderaterna i Staffanstorp trotsar återigen partilinjen och vill med hjälp av Sverigedemokraterna införa en plikt för nyanlända främlingar att lära sig svenska språket och svenska värderingar, samt ett förbud mot slöja i skolan. 

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Bild: skärmdump Youtube.

På onsdagen ska M- och SD-styrda Staffanstorps kommun fatta beslut om en integrationsplan med en rad punkter om rättigheter och skyldigheter för nyanlända främlingar och hur dessa ska komma in i samhället.

Tre viktiga delar i planen är att kommunen vill införa en så kallad integrationsplikt, att kommunen ska tillhandahålla bostad till nyanlända i högst två år och att barn i förskola och skola inte ska tillåtas bära slöja.

Kommunalrådet Christer Sonesson (M) skriver i ett inlägg på Facebook att integrationsplikten ska ses som ett slags kontrakt mellan kommunen och den nyanlända. Den som bryter mot detta kontrakt kan förlora delar av eller hela sin rätt till ekonomiskt bistånd.

Plikten innebär bland annat att främlingar måste delta i SFI-undervisning, göra sig anställningsbara, ”lära sig förstå och respektera det svenska samhället och svenska värderingar” och söka och finna bostad på egen hand inom två år.

Slöjförbudet ser Christer Sonesson som ”ett led i det förebyggande arbetet mot hedersförtryck”. Enligt integrationsplanen ska kommunen inte heller tillmötesgå önskemål om exempelvis separata badtider för män och kvinnor eller könsuppdelad undervisning.

Staffanstorp är en av flera skånska kommuner där Moderaterna har gått emot sitt moderparti på det nationella planet och styr ihop med Sverigedemokraterna. Tidigare har det gemensamma styret väckt uppmärksamhet genom att förbjuda halal- och kosherslaktat kött i skolorna och genom att vägra ta emot återvändande IS-terrorister.

När regeringen 2016 beslutade att alla kommuner skulle tvingas ta emot och ordna med bostad åt nyanlända vägrade Staffanstorp att köpa in eller bygga särskilda bostäder, utan löste istället problemet genom att låta nyanlända främlingar och ”ensamkommande barn” bo i husvagnar och militärtält.

På onsdagen hålls voteringen om integrationsplanen i Staffanstorps kommunfullmäktige. Eftersom M och SD tillsammans har 23 av 41 mandat väntas förslaget gå igenom.

Källor:
Nya M-förslaget i Staffanstorp: Förbjud slöja i skolorna
Integrationsplan för Staffanstorps kommun

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Wäring
Nybörjare
Wäring
1 år sedan

De icke-vita folken ska integreras, utom judarna, eftersom det är endast pga dem som mångkulturen existerar. Judarna är inte intresserade av de andra folkens kulturer och att dessa ska bevaras, de vill endast hitta ursäkter för att få bevara sig själva. American Jewish Archives berättar om mångkulturalismens upphovsman och dennes avsikt: ”Kallen’s concept of cultural pluralism affirmed that each ethnic and cultural group in the United States had a unique contribution to make to the variety and richness of American culture, and thus provided a rationale for those Jews who wish to preserve their Jewish cultural identity in the American… Läs mer »