Lyckad landning av kosmonauter

RYMDEN. Tre rymdfarare har i morse återvänt till jorden och landat i centrala Kazakstan. Kvar på rymdstationen ISS är tre personer, två ryssar och en amerikan. Rymdexpeditionerna är ett monument över vad de nordeuropeiska folken klarar av att genomföra om de är enade, men rymdstationens verksamhet är nu hotad på grund av fiendskap mellan USA och Ryssland.

Vita tappar mark på jorden men dominerar i rymden.

Vita tappar mark på jorden men dominerar i rymden.

I morse kl. 06.36 lokal tid bordade japanen Koichi Wakata, amerikanen Rick Mastracchio och ryssen Mikhail Tyurin en ryskkonstruerad Soyuz kapsel och lösgjorde den ifrån rymdstationen när den flög 419 km ovanför Mongoliet. Kl. 07.58 landade kapseln på den kazakiska stäppen. Kvar på rymdstationen är nu astronauten Steven Swanson samt kosmonauterna Alexander Skvortsov och Oleg Artemyev.

Internationella rymdstationen, ISS, är en rymdstation ägd av USA, Ryssland, Kanada, Japan och EU som monterades ihop i rymden 1998 och har varit bebodd sedan år 2000. Den är en fortsättning på det ryska projektet med rymdstationen MIR vilket hade sin storhetstid under 1980-talet.

Rymdstationen finansieras huvudsakligen av USA men rysk teknologi och expertis är en vital del i rymdstationens verksamhet och försörjning. Nyligen meddelade Ryssland att de inte avser att förlänga de nödvändiga kontrakten med USA så länge som USA och EU bojkottar Ryssland ekonomiskt.

Rymdstationen väger ca 450 ton och är ca 110 x 70 x 20 meter stor med en boyta på ca 360 kvadratmeter. Höjden den svävar på varierar från 340 till 420 km och den rör sig med en medelhastigheten av ca 28 000 km/h. Omloppstiden runt Jorden är ca 93 minuter och rymdstationen har snurrat runt Jorden ca 100 000 gånger sedan den sattes ihop i rymden 1998. Den kan ses med blotta ögat som en liten ljus prick som ibland rör sig över himlen under ca 10 minuter tills den försvinner nedan horisonten.

På grund av den relativt låga omloppsbanan är jordens gravitation på rymdstationen endast drygt tio procent lägre än på jorden. Men eftersom rymdstationen befinner sig i fritt fall blir detta i praktiken detsamma som tyngdlöshet. Rymdstationen faller alltså mot jordytan som vilken annat objekt som helst skulle göra men på grund av rymdstationens höga horisontella hastighet ”missar” den hela tiden jorden, vilket gör att den befinner sig i ett konstant fritt fall.

Källor:
Space Station Crew Lands Safely in Kazakhstan
International Space Station

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments