Helgen som gick var en synnerligen aktiv sådan för aktivister ur Svenska motståndsrörelsen. Under lördagen samlades ett 60-tal aktivister i Stockholm och höll sedan en utåtriktad aktion på Mynttorget. Senare under lördagen arrangerade Motståndsrörelsen en kamratafton. Under söndagen tågade runt 70 patrioter genom centrala Västerås, i ett hedrande för Karl XII, på hjältekonungens dödsdag.

Lördag förmiddag, den 29 november. Aktion i centrala Stockholm
Strax efter tio på lördagen samlas ett sextiotal aktivister ur Svenska motståndsrörelsen i en förort söder om Stockholm. Fanor och sköldar delas ut och aktivisterna tar sig därefter gemensamt till tunnelbanan. En väktare, som uppenbarligen tyckte att Motståndsrörelsens blotta närvaro var kriminell ringde i god demokratisk anda till polisen och informerade om samlingen, varpå en polispatrull dyker upp. En snabb undanmanöver görs och hela sextiomannagruppen tar sig upp i en skogsdunge. På polisradion rapporteras det då om att polispatrullerna tappat bort Motståndsrörelsens aktivister. Efter en kort genomgång om dagens kommande aktion rör sig gruppen ned i tunnelbanan och påbörjar färden mot de centrala delarna av Stockholm. På polisradion hörs nu polispatrullernas desperation över att de tappat bort gruppen; en hundpatrull sätts in för att lokalisera den borttappade skaran aktivister.
Avstigning. Fanbärarna tar täten genom Gamla Stans gränder och vid Mynttorget ställer fanbärarna upp sig, flankerade av ett tiotal sköldbärare. Gatorna är idag fulla av människor. Flygbladsutdelare sprider ut sig längs med Mynttorget och de närliggande gatorna. Dagens aktion inleds.


Genom Gamla Stans gränder, på väg mot Mynttorget
På de folktäta gatorna i anslutning till Mynttorget sprider Motståndsrörelsens aktivister flygblad i en rasande takt. Många är det som kommer fram och samtalar med aktivisterna. Efter en stund ställer sig Nästeschef, Pär Öberg, på en snöhög och talar till de förbipasserande människorna. Öberg informerar om vilka det är som samlats på torget; om Motståndsrörelsen, dess ideologi och mål. Öberg uppmanar folket att gå fram och tala med de närvarande aktivisterna, läsa vårt flygblad och bilda sig en egen uppfattning istället för att blint lita på massmedias ord.


Nästeschef, Pär Öberg, talar
Samtidigt som Öberg talar hörs order på polisradion om en kraftfull mobilisering mot Motståndsrörelsen på Mynttorget. Strax därefter anländer också två polispatruller och en mindre grupp gående poliser. Öberg informerar då de hundratals förbipasserande om polisens planer, varför vi trakasseras för våra åsikter och så vidare. En medlem i Motståndsrörelsen tar då också kontakt med ansvarigt polisbefäl på plats. En diskussion uppstår kring aktionens syfte, varpå medlemmen


Väldigt många svenskar intresserade sig för Motståndsrörelsen och vårt budskap
förklarar för polisen att målsättningen är att nå folket, inte agera ordningsstörande. Polismakten har för avsikt att ställa upp samtliga för visitation, men till slut går polisen med på att visitera några i taget, vid sidan av aktionen. Detta genomförs därefter och aktivisterna fortsätter att sprida propaganda, samtala med folkkamrater och argumentera för nationalsocialismen. I över tre timmar finns sedan aktivisterna på plats. Under dessa tre timmar tar Pär Öberg till orda under flera tillfällen och informerar folket om dagens situation, mångkulturen, svenskfientligheten och massmedias lögner. Dagens aktion avslutas sedan med att sextiomannagruppen gemensamt tågar till tunnelbanan. Efter att gruppen sedan samlats upp igen löses samlingen upp och aktionen får sitt slut.
Denna dags propagandaverksamhet gick lysande. Mängder av människor samtalade hela tiden med de närvarande aktivisterna, tusentals människor fick ta del av Motståndsrörelsens informationsflygblad och många, många röster hördes under dagen berömma aktivisternas insats. Denna dags verksamhet kan ses som ett skolboksexempel för hur nationell kamp skall genomföras. Aktionen gick också väldigt lugnt till väga, inga allvarligare störningar rapporterades, detta trots att Stockholms vänstersekter kraftsamlat och genomförde anti-nationella demonstrationer på olika platser i Stockholm.
Spontana tal, mängder av propaganda och diskussioner med folkkamrater gjorde dagen till en mycket lyckad aktion.

Lördag kväll, den 29 november. Kamratafton i centrala Stockholm
Efter att lördagens aktion avslutats skiljdes aktivistgrupperna åts för några timmar. Senare på kvällen skulle det nämligen anordnas en kamratafton i Motståndsrörelsens regi. Vid åttatiden på kvällen samlades aktivisterna återigen upp, tillsammans med inbjudna gäster från övriga nästen och deltog gjorde också finska nationalsocialister. Väl i festlokalen hälsades gästerna välkomna. Nya och gamla kamrater spenderade sedan resten av kvällen tillsammans, och stämningen var hela tiden på topp. Efter en tid stämde Henrik Pihlström upp till sång. Gamla klassiker varvades med Henriks egna låtar. Efter att Henrik spelat ett par låtar tog Jakob Haskå till orda. Haskå talade om Organisationens fånghjälp och om de fängslade aktivisternas nuvarande situation. Haskå uppmanade deltagarna att ägna en tanke åt dessa män och gärna skriva brev till dem. Några enstaka rader gör mycket när man sitter inlåst i systemets Gulag, tillade Haskå.



Jakob Haskå talar

Strax efter midnatt äntrade Linköpingsbandet Division Nordland scenen. Dessa rev sedan av några gamla rockklassiker och spelade också även en del eget material. Efter dem var det Stockholmsbandet Segregation som stod för musiken. Alla kvällens musiker och band såg till att höja stämningen rejält.


Henrik Pihlström uppträder

Så pågick kamrataftonen, som sammanlagt samlade runt 80 deltagare, långt in på småtimmarna.

Söndag eftermiddag, den 30 november. Karl XII:s minne hedras
Klockan 16.00 samlades ett sjuttiotal patrioter, från Motståndsrörelsen och Fria Nationalister, i Västerås för att hedra Karl XII, som stupade på detta datum år 1718. I den centralt belägna Vasaparken ställdes sedan deltagarna upp – två och två – i ett led. Deltagarna tände sedan sina facklor och påbörjade marschen. Genom centrala Västerås gick sedan tåget mot Djäkneberget, där en minnessten för Karl XII finns. Vid stenen formerade sig sedan deltagarna i en halvcirkel. Marschaller tändes och ställdes vid stenen och två aktivister ur Motståndsrörelsen flankerade stenen med varsin fana.

Motståndsrörelsens Kristian Nordvall tog sedan till orda. Nordvall höll ett kort anförande om Karl XII; om den store konung han var. Sedan läste Nordvall upp Esaias Tegnérs dikt om Karl XII. Därefter uppmanades de närvarande att ägna en stunds tystnad åt den fallne konungen, som, precis som vi, älskade sitt folk och alltid ville sitt folks bästa.


Efter genomförd minnesmanifestation släckte deltagarna sina facklor och vandrade tillbaka till Vasaparken, där samlingen upplöstes.

Sammanfattning – En helg full av aktivitet
Helgen som gått ägnades uteslutande åt kamp, i dess olika former – inom Motståndsrörelsens ramar. Efter den lyckade aktionen i centrala Stockholm under lördagen fick aktivisterna senare på kvällen tillfälle att umgås under festliga former. Söndagen ägnades sedan åt att hedra minnet av krigarkonungen, Karl XII, som föll långt före vår tid.
I vår dagliga kamp, runt om i Sverige, genomförs liknande aktiviteter med jämna mellanrum. Den nationalsocialistiska gatukamp, som Motståndsrörelsen för, handlar dock inte enbart om att sprida budskapet genom flygblad eller tidningar, även om detta utgör den största delen i verksamheten. Även tal, diskussioner på gatan, historiska och kulturella aktioner och så vidare är en viktig del av vår verksamhet. Under helgen kombinerades flera av dessa beståndsdelar på ett tillfredsställande sätt. Att som organisation kunna fläta in olika typer av verksamhet i varandra är viktigt. Detta lyckades vi med i helgen.


  • Publicerad:
    2008-12-01 00:00