Logoped i USA sparkad för att ha vägrat trohet mot Israel

JUDISK MAKT. En logoped vid en skola i Texas stämmer arbetsgivaren efter att ha fått sparken. Hon hade vägrat skriva på ett löfte att vara pro-israelisk.


Grundskolan där logopeden Bahia Amawi arbetade.

Beskedet till logopeden Bahia Amawi vid en Texas-skola var att hon var tvungen att skriva på en försäkran om att hon stödde israelisk politik. Eftersom kvinnan vägrade göra detta, förlorade hon sin anställning som annars hade förlängts.

Amawi har på kontraktsbasis arbetat för Pfulgervilles oberoende skoldistrikt sedan år 2009. Kontraktet med henne förnyades varje år. Amawi fyllde alltid i de rätta handlingarna och fick på det viset förlängt arbetsförordnande.

Krav på att stödja Israel
Men i augusti i år tillkom ett nytt dokument tillsammans med kontraktspapperen. Dokumentet som skulle signeras innebar ett krav på att hon ”inte kommer att bojkotta Israel under löptiden för kontraktet” och att hon skulle avstå från varje handling ”som avser att straffa, orsaka ekonomisk skada för, eller begränsa kommersiella relationer med Israel, eller en person eller entitet som har handelsrelationer med Israel eller Israelkontrollerat territorium”.

Detta innebar ett problem för Amawi som tillsammans med sin familj avstår att köpa varor från israeliska företag för att stödja den globala bojkott som syftar till att Israel ska upphöra med sin illegala ockupation av Västbanken och Gaza.

”Extremt konstigt” kontrakt
Amawi tyckte att detta var var ett ”extremt konstigt löfte”. Det var också mycket konstigt att det var det enda löfte hon förväntades skriva under på – och att det hade med Israel att göra.

— Det är häpnadsväckande hur de kan köra ner det här i halsen på oss, och bestämma att de ska skydda ett annat lands ekonomi istället för att skydda våra konstitutionella rättigheter, sade den palestinska kvinnan som föddes i Österrike.

Hon sade att det var helt uteslutet att skriva under en sådan försäkran eftersom det skulle innebära en otjänst både mot palestinier och amerikaner.

Går emot konstitutionen
— Mitt samvete hindrade mig från att göra det. Om jag hade skrivit på skulle jag inte enbart har svikit palestiniernas lidande under en ockupation som jag anser vara orättvis…och jag skulle också bedra mina amerikanska medborgare genom att tillåta brott mot våra konstitutionella rättigheter att uttrycka oss fritt och att genomföra fredliga protester, sade palestiniern Amawi som har bott i USA i 30 år och är amerikansk medborgare.

På grund av det inträffade har Amawis advokat stämt skolan med en anklagelse om att hennes konstitutionella rättigheter har kränkts.

Eden som Amawi skulle underteckna skapades under en pro-Israelisk lag som i staten Texas började gälla i maj 2017. Lagen förbjuder statliga myndigheter att samarbeta med underleverantörer som bojkottar Israel. När lagen skrevs under av den republikanske guvernören Greg Abbott, sade han att ”varje anti-israelisk policy är en anti-Texaspolicy.”

Omfattande lag
Lagen är väldigt omfattande och innebar att en del offer för orkanen Harvey fick veta att de endast kunde erhålla katastrofbistånd av staten om de signerade samma typ av pro-israeliska dokument. Lagens skapare Phil King sade efteråt att lagens användning gentemot katastrofoffer hade varit ett ”missförstånd”.

Texas är långt i från den enda staten i USA som kräver av sina leverantörer att de inte bojkottar Israel. Hela 26 stater har genom judisk lobbyverksamhet antagit sådana lagar, och ytterligare 13 stater har liknande lagar i rörposten.

De statliga lagarna till stöd för Israel har kommit under det att landets president Donald Trump ofta upprepat sitt trofasta stöd för Israel, vilket bland annat visade sig när han – precis som Israel och den judiska lobbyn i USA ville – lät flytta USA:s ambassad i Israel till Jerusalem. Ambassadflytten ledde till protester och fördömanden från många av världens länder.

Källa:
Texas school pathologist files lawsuit after being denied work for refusing to sign pro-Israel oath

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan

Det är detsamma oförskämda folket som har makt i USA, UK, Frankrike, Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Palestina. Men det har makt pga dumma korrupta icke-judar och svaga/fega icke-judar (undantagen palestinier) som inte kan tackla fräckhet.

Peter
Nybörjare
Peter
1 år sedan

För jäkligt och det som rapporteras är och bara toppen på ett isberg. (Kidnappning i olika länder av barn för organhandel och -transplantation, förgiftning av brunnar och vatten, virusspridning, chemtrails, anstiftande av upplopp med mera…)

Torkelsson
Nybörjare
Torkelsson
1 år sedan

Men detta är nog i grunden bara ett missförstånd,
Janouch har ju nyligen berättat för oss att någon Judisk lobby inte existerar.

Sverker
Nybörjare
Sverker
1 år sedan
Reply to  Torkelsson

Nej, det säger ju sig självt, hur skulle det kunna finnas någon judisk lobby, när hela judendomnen förintats? Det vet vi ju helt säkert, för det har sagts i alla medier sedan 1945, ja ännu längre tillbaka faktiskt, så då måste det ju vara sant, bergis!