Lögnpressens teori: Kyrkobygge front för ryskt maktövertagande

Av ,
Nyhetsredaktör
5

PARANOIA. MittMedia tror att byggandet av en ny rysk-ortodox kyrka i Västerås är en del i en rysk plan att ta över Sverige. Med kyrkan som bas fruktar man nu att Ryssland kan ockupera en flygplats som ligger i närheten.

Putin kan ligga bakom ett kyrkobygge i Västerås. Med hjälp av kyrkan kan han komma att ta kontroll över en flygplats i närheten och hindra att Natotrupper landssätts vid en rysk invasion av Sverige. Åtminstone om man får tro MittMedia.

MittMedias Vetsmanlands Läns Tidning (VLT) har i en omfattande ”granskning” av den rysk-ortodoxa församlingen Heliga Gudsmoderns av Kazans kyrkobygge i Västerås kommit fram till att det hela kan vara en täckmantel för en rysk attack mot Sverige.

VLT pekar bland annat på att kyrkan ligger i Hässlö, där också Stockholm-Västerås flygplats ligger. Enligt flera ”anonyma experter” som tidningen säger sig ha talat med kan kyrkan komma att användas som en bas för en rysk ockupation av flygplatsen, som har Sveriges längsta landningsbana.

Problemet enligt VLT är att församlingen tillhör Moskvapatriarkatet och inte den ryska utlandsskyrkan, som bröt sig loss efter bolsjevikernas blodiga statskupp 1917. Man menar att Moskvapatriarkatet går Kremls ärenden och att den står president Vladimir Putin nära.

— I Västerås, med sina goda kommunikationer till Stockholmsområdet, finns det tillgång till en fungerande flygplats, vilken dels kan användas för övertagande och landsättning av väpnade enheter – soldater eller ”civila” – dels för att förhindra eventuella västliga förstärkningar vid en militär konflikt. Närheten till garnisonen i Enköping är också viktig, förklarar Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan.

Enligt VLT kan Ryssland också ha valt att ”passa på” eftersom Säpo inte längre har ett kontor i Västerås.

”En av säkerhetsexperterna som VLT har pratat med pekar på att Säpo dragit ned sin regionala närvaro i landet. Tidigare fanns ett lokalkontor i varje residensstad med ett halvdussin anställda med goda kontakter i lokalsamhället. I dag finns Säpo bara på sju platser. Västerås är inte en av dessa orter, utan man tillhör Uppsalakontoret”, skriver MittMedia-tidningen i en artikel.

VLT menar vidare bland annat att kommunpolitikerna betett sig ”märkligt” när man godkände bygget, och att företaget Nordecon, som fått kontrakt om att bygga kyrkan, har kopplingar till estniska maffian, som man i sin tur menar har kopplingar till rysk underrättelsetjänst.

— Det finns en arbetsrelation mellan de ryska säkerhetstjänsterna och den organiserade brottsligheten där de kriminella nätverken utför uppdrag åt säkerhetstjänsterna när de så behöver. Det gör att det är svårt att veta var den ena börjar och den andra slutar, säger doktor Oscar Jonsson, tillförordnad chef för tankesmedjan Frivärld till VLT.

Dessutom ska en kristdemokrat i kommunen vara medlem i församlingen, vilket man tycker är oerhört mysteriskt – speciellt med tanke på att han var engagerad i att hans församling skulle få bygga en egen kyrka.

Men till VLT förnekar församlingens präst fader Pavel Makarenko att församlingsbygget har koppling till påstådda politiska ambitioner i Kreml.

— Moskvapatriarkatet har inte lämnat något finansiellt stöd till bygget av kyrkan. Jag kan inte recensera eller kommentera Säpo eller andra västländers underrättelsetjänsters påståenden om vilka institutioner som utövar påverkan, säger han.

Angående anklagelser om oegentligheter och kopplingar till organiserad brottslighet i företaget Nordecon menar fader Makarenko att man av arkitekten blivit rekommenderad att anlita firman.

— Vi har och hade ingen kännedom om att Nordecon skulle ha någon anknytning till organiserad brottslighet. Vi samarbetar självklart inte med brottslingar.

När Makarenko får frågan ifall han har någon koppling till ryska underrättelseorganisationer svarar han:

— Nej.

VLT:s omfattande hetskampanj gentemot den rysk-ortodoxa församlingen i Västerås och deras kyrkobygge har även lyfts av bland annat Expressen. Teorin som lögnpressen lägger fram är att kyrkobyggen är en del av den ”gråzon” som Säpo menar att Ryssland agerar i enligt deras årsrapport för 2018.

Det återstår att se ifall Putin använder kyrkan för att ockupera Stockholm-Västerås flygplats, men Nordfront följer förstås utvecklingen med intresse.

Källor:
Rysk kyrka byggs nära Västerås flygplats – pekas ut som säkerhetshot: ”Chockerande”
Moskvapatriarkatet ett av Kremls verktyg – pekas ut som påverkansvapen
Strategisk placering av kyrkan – därför kan bygget vara ett säkerhetshot mot Sverige: ”En bra fasad”
Prästen Makarenko tillbakavisar anklagelserna: ”Vi samarbetar självklart inte med brottslingar”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
peckerwood
Nybörjare
peckerwood
1 år sedan

så med denne tankegangen fra msm media, så betyr at en moske som bygges er for at dem skal ta over sverige. eller gjelder det plutlig bare russland.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan
Reply to  peckerwood

Ja det är helt sjukt. Att bygga en moské med hemliga belopp överförda av wahabistiska stater anses berika Sverige och visa vägen till det Nya Sverige som håller på att skapas för framtiden. Det förbättrar integrationen och toleransen när de alltmer blir ett ”naturligt” inslag i svenskt kultur- och samhällsliv. Men en enda kristen kyrka som inte styrs av 1968-vänsterns socialdemokratiska statskyrka som fortfarande råder ,,, ja då handlar det som sagt om rysk påverkan, infiltration och spioneri. Hur d-a sjukt är inte detta land?

Vera
Nybörjare
Vera
1 år sedan

Man kan ju tycka vad man vill om ryska ortodoxa kyrkor i vårt land. Men deras präster gapar inte och skriker frän sina torn. ( Dessutom vänder församlingen inte sina bakar mot sin himmel.) Tror inte heller att de skulle lufsa med i någon moralförstörande PRIDE demonstration som våra präster ägnar sig åt och bannlyser de som vägrar viga samkönade.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan
Reply to  Vera

Ja jag välkomnar iallafall den ryskortodoxa kyrkan. Det är den sista utposten av historisk kristendom som ännu inte är genomkorrumperad av globalistisk politik. Det är inte konstigt att deras kyrka får tillströmning av före detta katoliker och protestanter. Deras kyrkor är bara FN- och UHCR-utskott.

nordbo
Nybörjare
nordbo
1 år sedan

Extremt kortfattat så står det uppslukade Sverige mitt emellan värlsliga block som är i Öst och den mer tydliga liberala demokratins avgrund i väst – dessa block för en ständig kamp om att ta över eller fördela sinsemellan tidigare länders naturliga resurser världen över. Förståerligt att Putin drar på sina smilband ibland när den ockuperade västliga (((median))) anklagar Ryssland med ”ockupation” när västlig media i sig själva idag är ockupanter och parasiter på den högsta nivån. ps: såg för några år sen (slutet 2016 om jag minns rätt) när Putin i sitt resande världen över stannade upp för några dagar… Läs mer »