Löfvens blunder om att det är vita rika områden som göder gängkriminaliteten får massiv kritik

POLITIK. I en intervju med DN påstod Stefan Löfven att välbärgade vita områden som Danderyd har större knarkkonsumtion än så kallade ”utsatta” områden – en uppgift som visade sig helt felaktig och har skapat en kritikstorm.

I en intervju med Dagens Nyheter i tisdags presenterade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen planerar en storsatsning för att minska narkotikaanvändningen i Sverige på grund av den gängkriminalitet och de sociala problem den orsakar för samhället.

Men för att belysa drogproblematikens orsaker gjorde Löfven sedan ett mycket uppmärksammat uttalande:

— Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd … Det skulle inte förvåna mig om du har massa djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen.

Påståendet att gängkriminaliteten delvis skapas av att invånare i rika områden tar droger bemöttes snabbt med stor kritik. Moderatledaren Ulf Kristersson skrev på sin Facebooksida:

Det är närmast pinsamt att han i stället försöker bagatelliserar hela narkotikafrågan till att handla om Danderyd. Kopplingen mellan knark, vapen, och gängens dödliga våld är ett mycket större problem än så. Och kräver mer än att bara peka finger.

Den liberale riksdagsledamoten Robert Hannah kommenterade utspelet på Twitter:

Dödsskjutningar bland unga män – dvs gängvåld – är tio gånger högre i Sverige jämfört med Tyskland. Men i Socialdemokraternas värld är alltså alla samhällsproblem ändå ”rikas” fel.

Även opinionsbildaren Izabella Nilsson Jarvandi kommenterade på Twitter:

Löfvens stora sifferblunder
Men det verkliga dråpslaget för Löfvens ”faktauppgifter” levererade Expressen, som visade att påståendet om att den största narkotikakonsumtionen skulle finnas i de vita välbärgade områdena är felaktig. 2018 anmäldes 99 narkotikabrott i Danderyd. Samma siffra i Rinkeby-Kista, som av polisen klassas som ett ”särskilt utsatt område”, låg på 884.

Tar man dessutom hänsyn till skillnaden i befolkningsmängd så anmäldes 300 narkotikabrott per 100 000 invånare i Danderyd 2018. Motsvarande siffra i Rinkeby-Kista låg på 1 771 narkotikabrott per 100 000 invånare. Det innebär att det anmäldes nästan sex gånger fler narkotikabrott i Rinkeby-Kista än i Danderyd.

Enligt Expressen har statsministern inte grundat sina uttalanden på verklig brottsstatistik utan på en enkätundersökning bland ungdomar som Brå gjorde 2018 – en enkät där man kan svara vad man vill och där forskarna själva ser det som troligt att ungdomar i ”utsatta områden” är mindre benägna att uppge egen brottslighet.

Källa:
Siffrorna visar: Sanningen om Löfvens knark-utspel

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
EthnyCaesar-AureliusGrottbjörnen Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Grottbjörnen
Medlem

det är ju inte helt falskt heller, och de rika åker aldrig dit heller så de är ju trogna kunder

Ethny
Medlem

Kom ju ut en fup ganska nyligen på hundratals människor som bor i rika Stockholmsområden. Någon invandrare som hade åkt dit med en kundlista på alla köpare, de verkar gilla att parta på med kokain och dylikt.

Ganska många svensson på den listan i alla fall, fattar dock inte hur man kan leva med gott samvete samtidigt som man vet att pengarna går till kriminella pack som begår diverse våldsdåd.

Fast samvete har de å andra sidan oftast inte förvisso.

Caesar-Aurelius
Medlem

Vi har här och nu fått ett nytt, internationellt ordspråk: ”Dum som en statsminister i Sverige”.