EU. Löfven är på väg att ge efter för påtryckningarna om bidragsdelen i EU:s enorma stödpaket till coronadrabbade länder. Efter nattens förhandlingar kan Sverige nu tänka sig att 375 miljarder euro ska ges form av i bidrag.

Parlamentet i Bryssel där förhandlingar pågår. Foto: Steven Lek (CC BY-SA 4.0).

Natten till måndagen fortsatte förhandlingarna i Bryssel kring EU:s stödpaket till de länder som stängde ner för att minska smittspridningen under coronakrisen vilket orsakat ett stort inkomstbortfall i dessa länder.

Från början föreslogs att stödpaketet till de drabbade länderna skulle bestå av 500 miljarder euro i bidrag och 250 miljarder euro i lån. Detta vägrade Sverige tillsammans med fyra andra länder att gå med på och krävde istället att hela stödet skulle ges i form av lån, något som Nordfront tidigare uppmärksammat.

De fyra länder som ville att stödet skulle utgöras av lån är förutom Sverige Nederländerna, Österrike, Danmark och Finland. Gruppen har fått öknamnet ”frugala fyran”.

Den svenska statsministern Stefan Löfven (S) uttalade bara för några dagar sedan att ”Vi ska inte skuldsätta kommande generationer med hundratals miljarder kronor. Därför tycker vi det är bättre att hjälpa länder med lån till bra villkor istället för bidrag”.

Budgeten som skulle varit klar i lördags är ännu inte färdig. Förhandlingarna mellan 27 stats- och regeringschefer som pågått i smågrupper under natten återupptogs vid 6-tiden imorse för att sedan skjutas upp till klockan 16 i eftermiddag.

På söndagen hade de mer sparsamma länderna gått med på att gränsen för bidragsdelen skulle vara 350 miljarder euro men under natten retirerade man ännu längre och gick då med på att bidraget ska utgöras av hela 375 miljarder euro.

En av deltagarna i den svenska delegationen, Paula Carvalho Olofsson, menade i går kväll att Sverige är tvungna att acceptera att delar av paketet består av bidrag:

— Riktigt hela vägen kommer vi inte nå. För att klara de viktiga prioriteringar vi har så måste vi vara beredda att acceptera en del bidrag, men vi jobbar hårt för att den delen ska vara så liten som möjligt, sade Carvalho Olofsson


  • Publicerad:
    2020-07-20 14:15