CORONAKRISEN. Statsminister Stefan Löfven har rådgjort med Sydkoreas president Moon Jae-in för att utbyta coronaerfarenheter, ”Värdefullt att president Moon kunde redogöra för de åtgärder som landet vidtagit”, kommenterar Löfvens pressekreterare till SvD.

Sydkoreas president Moon Jae-in. Foto: duma.gov.ru (CC BY 4.0).

Det var i fredags som statsminister Stefan Löfven (S) valde att kontakta Sydkoreas president Moon Jae-in för att rådgöra med honom om coronakrisen. Till skillnad från många europeiska länder har Sydkorea effektivt kunnat minska spridningen av viruset, bland annat genom omfattande masstester av människor. Detta till skillnad från Sverige, som numera endast testar de som uppsöker sjukvård.

Sydkorea har också använt sig av högteknologiska hjälpmedel för att via kreditkortstransaktioner, videoövervakning och gps spåra smittspridningen och upprätthålla social isolering. Detta har alltså resulterat i en helt annan smittkurva än de europeiska länderna, vilket visades i förra söndagens avsnitt av Agenda på SVT.

Statistik visar att exempelvis Sydkorea haft en helt annan utveckling av coronasmittan än europeiska länder. Skärmbild: svtplay.se. Klicka för förstoring.

President Moon har också öppet uttryckt att han är intresserad av att hjälpa Sverige genom att utbyta ”klinisk data relaterad till covid-19-pandemin” med den svenska regeringen.

— Sydkorea befinner sig lite länge fram i skeendet när det gäller corona. Det var därför värdefullt att president Moon kunde redogöra för de åtgärder som landet vidtagit, säger Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander till SvD.

Samtalet ska ha pågått i uppemot en halvtimme och enligt The Korea Herald ska Löfven efteråt ha uttryckt att han är ”väldigt imponerad” över Sydkoreas arbete.

Det återstår dock att se ifall Löfven kommer att följa Sydkoreas exempel. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har nämligen uttalat sig kritiskt till landets metoder, trots framgångarna.

— Det finns inget land i världen, inte ens Sydkorea, som kan testa alla som är snuviga hela tiden för ett prov i dag säger ingenting om hur sjuk du är i morgon, menar Tegnell.


  • Publicerad:
    2020-03-21 15:20