LO stänger av facklig representant på grund av ”fel” åsikter

ÅSIKTSFÖRTRYCK. Åsa Åsberg var representant för LO-distriktet i Norra Sverige. Men nu stängs hon av från uppdraget eftersom hon lierat sig med Kristdemokraterna.

När LO-fackförbundet Seko fick reda på att Åsa Åsberg kandiderar för Kristdemokraterna i Vindelns kommun nu till höstens kommunalval, blev hon avskild från sina fackuppdrag.

— Jag fick ett samtal, där jag fick svara på tre frågor. Om jag står på kommunlistan, om jag står för KD och vilken plats det är. Och jag svarade ja på alla tre punkter och då fick jag veta att jag inte fick jobba för LO för att jag är felansluten, säger Åsa Åsberg till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hon som ringde till Åsberg var Maria Mannberg, som är vice ordförande för LO-distriktet i Norra Sverige.

— Vi tog ett beslut på LO-kongressen 2016 om att man ska ha facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna. Det är det man har att följa för det är ett demokratiskt beslut, men det kan ju vara svårt att följa om man är aktiv i ett annat parti, säger Mannberg till SR.

Men man kan vara aktiv i sitt fackförbund oavsett vilket parti man tillhör, säger Mannberg. Fast det beror på hur man jobbar och hur aktiv man är.

Åsberg står på Kristdemokraternas nionde plats till kommunfullmäktige i Vindeln. Under innevarande period har Kristdemokraterna två mandat i kommunen.

LO lokalt hävdar att hon inte heller kan delta i den utåtriktade verksamheten på grund av att hon dessutom sitter i kyrkofullmäktige för Kristdemokraterna. Men det är inte sant, eftersom hon där tillhör en opolitisk grupp som är intresserad av kyrkoverksamheten. Gruppen heter Tillsammans kan vi vinna en församling.

Trots detta får Mannberg stöd från högsta LO-toppen, Karl-Petter Thorwaldsson.

— I många av debatterna här har vi haft Sverigedemokrater som försökt nästla sig in [sic] som förtroendevalda i facket. Det står stick i stäv med vår grundsyn om alla människors lika värde. Där är det ju en del förbund som sagt att nej, det kan man inte vara. Man kan inte vara förtroendevald i facket och vara Sverigedemokrat. Kristdemokraterna är med på de här förslagen som de borgerliga partierna lagt fram om att man ska sänka ingångna kollektivavtal i lag. Dessutom är Kristdemokraterna kanske det av de borgerliga partierna som allra mest vill att de borgerliga ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Så det är klart att det är problematiskt, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Sveriges Radio.

Källa:
Kandiderar för KD – petas av LO

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jan HjelmKarl ACaesar-AureliusVeraVictor Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Victor
Medlem

LO är organiserad mafiaverksamhet. Övergöda Thorvaldsson påmminer mest om någon ledare för någon kriminell verksamhet . Som sitter och bara skor sig på medlemsavgifterna. Dom bryr sig inte ett dug om svenska arbetare idag.Varför fortsätter folk att stödja denna avsmakliga och svenskfientliga Social Demokratiska verksamhet? Åt helvetet med LO!

Vera
Medlem

Människors lika värde??? För LO är oliktänkande värdelösa, vilken förbannad dubbelmoral!

Karl-Путин A
Medlem

LO är en maffiaorganisation, precis som föregående talare skriver. Det handlar inte så mycket om vad folk tycker, utan att medlemmarnas pengar ska hamna i rätt fickor.

Caesar-Aurelius
Medlem

Ja, hade jag varit medlem i LO, då hade jag omedelbart gått ur!

Men det behöver jag ju inte göra – för jag är ju givetvis inte med i LO.

Detta eftersom jag, lika givetvis, inte är ett stinkande sossesvin.

Jan Hjelm
Medlem

Det enda man behöver, för att ha något litet skydd vid friställningar, är att vara ansluten till respektive fackförbunds A-kassa. Resten har alltid varit sossarnas lekstuga och spioncentral på respektive arbetsplats.

Karl-Путин A
Medlem

Visst är det så och man blir rikligt belönad, nästan som en riksdagsman. Som spion, eller ombudsman som är den officiella titeln tjänar man mellan 41 och 55 tusen kronor i månaden, beroende på vilket förbund man är verksam inom och kan gå i pension vid 62 år, medan Greta som låglöneslavat i hela sitt vuxna liv inom vården får vänta tills hon är 67 år innan hon kan kvittera ut sin slavpension på 12 tusen i månaden. Men detta är inte nog; EU och dess lakejer i Sverige vill att Greta ska jobba tills hon är 78 år så… Läs mer »