LANTBRUK. Livsmedelsverket har genom nya regler försvårat ytterligare för mjölkbönder som vill kunna sälja eller skänka små mängder opastöriserad mjölk direkt från gården. Nu krävs en anmälan till Länsstyrelsen för kontroll samt att varningstext måste bifogas tillsammans med mjölken.

Det är sedan tidigare förbjudet att sälja opastöriserad mjölk i butik men man får dock som mjölkbonde sälja eller skänka bort små mängder mjölk direkt från gården till konsument. Den 1 september i år införde Livsmedelsverket nya regler som försvårar ytterligare för svenska mjölkbönder som vill kunna sälja eller skänka små mängder opastöriserad mjölk direkt från gården.

Bonden måste från den första litern mjölk som lämnar gården anmäla detta till Livsmedelsverket för kontroll. Dessutom har en maxgräns om 70 liter opastöriserad mjölk per vecka införts. Utöver detta måste mjölkbonden även bifoga en varningstext med information om de risker som Livsmedelsverket anser att opastöriserad mjölk medför, bland annat nämns bakterier och sjukdomar.

Den bloggande mjölkbonden Tin anser dock att de nya skärpta reglerna enbart är ett sätt för svenska myndigheter att lägga ytterligare krav på landets mjölkbönder. Hon säger att de risker om sjukdomar och bakterier som Livsmedelsverket talar om spreds på grund av bristande hygien på 30-talet i Sverige och att det därför inte längre är aktuellt att informera om dessa. Vidare förklarar Tin att importerade livsmedel sällan har samma höga standard som produkter från svenska gårdar och att detta är något som drabbar svenska bönder genom krångliga regler.

Tin nämner vidare flera fördelar med opastöriserad mjölk, däribland att den har ett högre näringsinnehåll och att den naturliga mjölken innehåller laktas vilket gör att den går bra att dricka även för laktosintolleranta. Hon gör också en jämförelse med Tyskland där det är tillåtet att sälja opastöriserad mjölk i butik. Försäljningen görs dessutom utan varningstexter och bönderna kan själva välja att ansluta sig till olika kontrollprogram anpassade efter ambitionsnivå.

Tin skriver bland annat följande på sin blogg:

Några av de som vill köpa opastöriserad mjölk av mig, gör det för att de tycker den är godare. Eller så vill de ha i sig de extra näringsämnen som försvunnit i pastöriserings-processen. Många vill också ha den för att de är laktosintolleranta. Pastöriserad mjölk saknar ämnet laktas. Livsmedelsverket tycker inte heller att man ska skilja på mjölkbonde och mjölkbonde. Som i mitt fall, jag har tio kossor som jag torkar rent juvren på med stor noggrannhet. Men jag lyder ändå under samma regeltillämpning som en bonde med flera hundra kossor.

Källa:
Livsmedelsverket
Åter i kriminalitet


  • Publicerad:
    2016-09-12 07:25