MÅNGKULTUREN. På tisdagskvällen greps tre gärningsmän efter skottlossning i en Ica-affär i Järfälla. Detaljhandels- och livsmedelsbranschen är en väg in på arbetsmarknaden för unga och invandrare, men utvecklas allt mer till brottsplatser.

Det kommer brottslingar varje dag till mataffären på Skanstull där Micaela Hinders jobbar.

Två personer avlossade på tisdagskvällen skott inne i en Ica-affär i Jakobsberg, i Järfälla kommun. Gärningsmännen slog en man och sköt sedan två skott mot honom, men missade. Polisen rubricerar brottet som försök till mord.

Efter mordförsöket flydde gärningsmännen i en bil som hittades av polisen i Märsta vid 23.30-tiden.

Polisen grep där en man och en kvinna. Under natten tog polisens insatsstyrka i en lägenhet två personer till som förhördes. Den ene av dem greps sedan, misstänkt för att vara inblandad i mordförsöket.

Branschen utvecklas till brottsplatser
Livsmedelsbranschen har traditionellt varit en väg in på arbetsmarknaden för unga människor och för invandrare, men har alltmer utvecklats till brottsplatser där våld utspelar sig.

Spott och hot tillhör numera vardagen för butiksanställda och kunder.

— Det är ju helt sjukt att man på något sätt får vänja sig vid att bli mordhotad, spottad i ansiktet och lära sig hur man ska undvika att få en snyting, säger Linda Gunnarsson som är butikschef för Hemköp på Skanstull. Hennes butik utsätts dagligen för kriminalitet, säger hon.

Vid den senaste incidenten i Hemköpsbutiekn var två ”påtända killar i 25-årsåldern” i butiken. De försökte smita ut med stulna varor. När Micaela Hinders, butiksanställd i affären, frågade männen om de hade ”glömt att betala” började de slita av sig kläderna och skrika på henne och hennes kollegor.

— Efter en sådan händelse blir man väldigt skakig. Och man ifrågasätter ju själv om det är värt att ta de här konfrontationerna och konflikterna, säger Hinders.

Brottslingar kommer in beväpnade och stjäl
Linda Gunnarsson berättar om omfattande stölder.

— Det är bland annat ligor som rensar köttdisken, chokladhyllan och stjäl deodoranter, tandkräm, egentligen allt som går att sälja vidare, säger hon.

Många ”kunder” är aggressiva och har vapen, berättar hon vidare och tillägger i försiktiga ordalag att de är inte alls intresserade av att bli tillfångatagna, utan har ju tagit varor som de vill ha med sig ut.

— Förekommer hot, då tar vi faktiskt inte ens fast dem. Det är inte värt det. Men har vi butikskontrollanter eller väktare på plats så tar de fast dem och ringer polisen.

Illa behandlade av brottslingar, polis och åklagare
Micaela Hinders butikskollega Jonas Persson stoppade en butikstjuv som hade en hel korg full med kött och höll honom kvar i väntan på att polisen skulle komma. Det dröjde länge. När de väl kom blev Persson dessutom dåligt bemött av polisen. Kort efter den händelsen såg han igen tjuven inne i butiken.

— Man känner sig ju lite uppgiven kanske, säger Persson.

För även om brottslingarna grips av polisen händer ingenting, säger Linda Gunnarsson.

— Ingenting. De kommer tillbaka. Det är skit, helt enkelt.

Situationen för Sveriges handlare är värre än någonsin, säger Per Geijer, som är säkerhetschef på Svensk Handel.

Så skottlossningen på Ica i Järfälla i går kväll vara bara en av väldigt många brottsincidenter i livsmedelsbutiker i det nya Sverige.

Källor:
Branschen där spott, våld och dödshot är vardag
Skottlossning i Ica-affär i Jakobsberg


  • Publicerad:
    2019-01-31 08:00