Livsmedelsbutik stängd – hade tio år gammal mat och ett ton omärkta lammkroppar

MÅNGKULTUREN. En livsmedelsbutik i Storlien i Åre kommun har stängts efter misstanke om allvarligt fusk med livsmedel. Butiken det gäller är Storlien Food Handel där man funnit bland annat ett ton omärkta lammkroppar och tio år gamla matvaror.

Genrebild. Foto: Pxhere.

Livsmedelsbutiken Storlien Food Handel i Åre kommun har stängts efter ett omfattande livsmedelsfusk. Bland annat hittades tio år gamla otjänliga livsmedel och ett ton omärkta lammkroppar i butiken.

Det var efter ett tips som Åre kommun gjorde en anmälan mot butiken. I samarbete med polis, gränspolis, tull och Skatteverket har man sedan den 11 september genomfört en utredning av butiksverksamheten, vilket alltså resulterade i att butiken stängdes.

— Det här är exceptionellt. Vi har inte varit med om ett misstänkt, medvetet livsmedelsfusk i den här omfattningen i vår kommun tidigare, säger miljöchefen i Åre kommun, Daniel Fackel.

Butiken misstänks dels för livsmedelsfusk men även för bristande livsmedelshantering.

Se filmerna från butiken →

En stor mängd helt eller delvis omärkta livsmedel har beslagtagits. Bland annat har man hittat ett ton lammkroppar och omärkt mjöl och teer. Butiken misstänks även för att ha märkt om och ompaketerat en stor kvantitet livsmedel.

— Just att man inte märkt livsmedel, alltså inte märkt allergener, kan ju för en allergiker innebära livsfara, säger Fackel.

Butiken har även brustit i livsmedelshanteringen där dålig rengöring och avfallshantering lett till en mängd skadedjur som mjölbaggar och andra insekter.

— Arbetet med att motverka livsmedelsfusk har blivit mer aktuellt på senare år där Livsmedelsverket har fått ett regeringsuppdrag att samordna och utbilda kommunerna i att upptäcka fusk med livsmedel, säger Fackel.

Butiken som ägs av Bassem Hussni Abdel-Ghani och den utlandsbosatta Bassima Hikmat Siklavi har stängts tills den 14 oktober. Om inte bristerna åtgärdats till dess kan ett nytt beslut om fortsatt stängning komma att fattas.

Källor:
Livsmedelsbutik stängs i Storlien – ett ton omärkta lammkroppar hittade
Se filmerna från tillslaget mot matbutiken
Livsmedelsbutik tillfälligt stängd på grund av mycket allvarliga brister i livsmedelslagen

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
GrottbjörnenRokvikenPålästCaesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

Handlar man i en negerbutik, så får man äta negermat.

Rokviken
Medlem

Bushmeat snart i varje torgstånd.

Påläst
Medlem

Var i en av Coops butiker där jag la märke till att en asiatisk kvinna stod vid en pall med yoghurt och annat som skulle in i kyldisken. Sedan gick jag förbi en bra stund senare (hittade inte i butiken så jag fick leta ett tag efter det jag skulle ha) och då stod hon i lugn och ro och plockade med annat medan det som skulle in i kylen fortfarande låg kvar framme. Fy fan för svartskallar som arbetar i livsmedelsbutiker! Jag gick aldrig dit igen och jag åker hellre flera mil extra enkel resa för att komma till… Läs mer »

Grottbjörnen
Medlem

jobbade ihop med en kille från afganistan, inte hazar, han tillhörde väl de mer civiliserade folkslagen därnere och studerade bara i sverige, men han bara smällde upp grejerna på mejerihyllan utan att bry sig om det var på rätt plats eller inte sen skrattade han bara och sa ja ja om man påpekade nåt, haha