EU-VAL. Nordfront kommer under kvällen följa utvecklingen i EU-valet.

Under kvällen kommer Nordfront samla uppgifter om resultatet i EU-valet runt om i medlemsstaterna. Fokus kommer till största del ligga på nationella och invandringskritiska partiers resultat.

De nationella partier som ser ut att kunna finnas representerade i EU-parlamentet efter valet är Gyllene gryning i Grekland, ELAM på Cypern och Marian Kotlebas parti i Slovakien.

Annat som kan vara intressant att följa är resultatet i Frankrike, där presidenten Emmanuel Macrons liberala parti tävlar med invandringskritiska Nationell samling (tidigare Front national) om förstaplatsen. Även resultaten i Italien och Storbritannien kan tänkas rita om kartan, samtidigt som det kan vara intressant att se hur den senaste tidens skandaler påverkat stödet för det invandringskritiska partiet FPÖ i Österrike.

Uppdatering 20:10

Enligt en vallokalsundersökning i Frankrike ser Marine Le Pens parti ut att bli något större än president Macrons liberala parti En Marche, 24 procent jämfört med 22,5 procent.

Även i Belgien ser det ut att gå bra för invandringskritiker. Vlaams Belang, som samarbetar med partier som FPÖ, går enligt tidiga resultat rejält framåt i parlamentsvalet i Flandern. Huruvida det ökade stödet visar sig även i EU-valet återstår att se.

Uppdatering 20:25

Det invandringskritiska Dansk folkeparti ser ut att tappa en stor del av sitt stöd. Enligt en undersökning får partiet omkring 12 procent, jämfört med 27 procent förra valet år 2014.

Som väntat ser även det brittiska Brexitpartiet ut att bli landets största parti med över 30 procent av rösterrna. På andraplatsen kommer Labourpartiet, dock med EU-vurmande Liberaldemokraterna hack i häl, då båda partierna verkar få cirka 19 procent. Det konservativa partiet verkar göra ett katastrofval med ungefär 12 procent av rösterna bakom sig, något som även det franska konservativa partiet Republikanerna upplever då man verkar hamna under 10 procent.

Uppdatering 20:40

Det spanska invandringskritiska partiet Vox får enligt en vallokalsundersökning cirka 8 procent av rösterna och bör därmed komma in i EU-parlamentet, där partiet väntas ansluta sig till partigruppen ENF, där exempelvis FPÖ och Vlaams Belang ingår.

I Finland får Sannfinländarna omkring 14 procent. Partiet har uppgett att man kommer ansluta sig till den grupp som Italiens inrikesminister Matteo Salvini vill bilda efter valet.

Uppdatering 21:00

Enligt tidiga siffror från Slovakien ser Marian Kotlebas parti LSNS ut att vinna 12 procent av rösterna. Det cypriotiska nationella partiet ELAM går framåt till 8 proccentenheter, men man vinner inget mandat då Cypern enbart har 6 platser i EU-parlamentet. Trots detta är framgången ett faktum, något som oroar meningsmotståndarna.

I Sverige har SVT:s vallokalsundersökning släppts. Störst blir Socialdemokraterna med 25 procent av rösterna, följt av Moderaterna med strax under 18 procent och Sverigedemokraterna med nästan 17 procent. Centerpartiet ökar till 10 procent, medan Miljöpartiet backar till en liknande nivå.

Liberalerna störtdyker till nästan 5 procentenheter, samtidigt som KD ökar något till över 7 procent. Vänsterpartiet står till på strax över 6 procent, medan Feministiskt initiativ rasar till 0,8 procent och därmed åker ut.

Uppdatering 21:50

Enligt en undersökning genomförd i Ungern ser Fidesz ut att få 53 procent av rösterna och 13 av 21 mandat i landet. Partiet kan tvingas lämna den kristdemokratiska gruppen EPP efter valet.

I Polen verkar det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa samla över 40 procent och därmed bli större än den liberala oppositionen.

I stora drag verkar EU- och invandrings-kritiker ha gått framåt något. Bland de EU-vänliga grupperingarna går den liberala gruppen framåt, medan den socialdemokratiska och den kristdemokratiska gruppen backar kraftigt.

Officiella resultat kommer släppas först 23:00, då det sista EU-landet stänger vallokalerna.

Uppdatering 22:05

Enligt en vallokalsundersökning från Tyskland får Alternativ för Tyskland nästan 11 procent av rösterna, medan det mer radikala partiet NPD får 0,3 procent. NPD ser därmed ut att förlora sitt mandat. Landets kristdemokrater och socialdemokrater tappar stöd, som i huvudsak sugs upp av miljöpartiet Die grünen som kan nå över 20 procent av rösterna.

Uppdatering 23:25

Enligt vallokalsundersökningar backar grekiska Gyllene gryning till 4-5 procent av rösterna. Samtidigt utlyses nyval av premiärminister Alexis Tsipras som förloras stort mot borgerliga Ny demokrati. Även ett annat parti som kallas ”högerextremt”, som heter Grekisk lösning, landar på ungefär samma nivå som Gyllene gryning.

I Italien landar regeringspartiet Lega som väntat kring 30 procent. Regeringspartnern femstjärnerörelsen får ungefär 20 procent.

Uppdatering 00:15

I Nederländerna ser Geert Wilders parti PVV ut att få lämna EU-parlamentet. In kommer dock Forum för demokrati, som är ett invandringskritiskt konservativt parti.

I Estland kommer det nationalkonservativa partiet EKRE in i parlamentet med ett mandat.

I Österrike backar FPÖ något till 17,5 procent, trots Ibiza-affären.

Sammanfattning:

I stort har de kristdemokratiska och socialdemokratiska partierna gått bakåt, så även de konservativa i ECR-gruppen. De EU- och invandringskritiska partierna går framåt något, speciellt inom ENF-gruppen. Franska Nationell samling och italienska Lega blev störst i sina respektive länder, så även Brexit-partiet. Även den liberala gruppen och den gröna gruppen har ökat.

Bland de nationalistiska partierna har det varit blandade resultat. I Slovakien får Marian Kotlebas parti LSNS, som med fog kan kallas radikalt, 12 procent av rösterna och bör därmed komma in med flera mandat. Grekiska Gyllene gryning har backat och förlorat hälften av sitt stöd, men partiet kommer sannolikt behålla ett mandat och kan till och med behålla ett andra med lite tur.

På Cypern gick det nationella partiet ELAM, med starka band till Gyllene gryning, starkt framåt, men lyckades inte vinna något av landets 6 mandat. Det tyska partiet NPD verkar ha tappat en stor del av sitt stöd och kommer, som det ser ut, förlora det mandat man vann år 2014.

I Ungern var även Mi Hazank, ett parti grundat av den nationella borgmästaren László Toroczkai, nära att ta ett mandat då man fick strax över 3 procent av rösterna. Jobbik, borgmästarens gamla parti som han kritiserat för att partiet ska ha liberaliserats, fick nästan 7 procent och behåller ett mandat.

Nordfront avslutar härmed liverapporteringen.


  • Publicerad:
    2019-05-26 19:45