”Likheterna är slående”

INTERVJU. Författaren och filmregissören Jüri Lina jämför åsiktsförtrycket i forna Sovjetunionen och Sverige.

År 1979 kom Jüri Lina till Sverige från det av Sovjetunionen ockuperade Estland. Han hade vid det tillfället gjort sig för obekväm inom det kommunistiska systemet.

Därför fick han valet att antingen låsas in på mentalsjukhus eller att utvisas till Karthago, vilket var det kommunistiska smeknamnet för det västerländska samhället. Han valde Karthago och har fram till idag gjort sig känd som en produktiv mångsysslare. Han har bland annat författat flera böcker och producerat filmer inom ämnen som historia, musik och hälsa.

På föredraget i Dalarna tar Jüri Lina upp flera aktuella ämnen och dolda hemligheter som förtigits i den officiella historieskrivningen. Det är den andra delen av föredraget ”Maktens osynliga skuggor” som han också håller på andra platser i landet. På grund av åsiktsförtrycket som råder i Sverige måste alla föredrag hållas underjordiskt.

– Vad var Karthago?

Jüri Lina berättar att han undrade hur samhället utanför kommunismens murar skulle vara. Skulle verkligheten vara som den kommunistiska propagandan beskrivit? Att Västerlandet inom tid skulle falla likt Karthago var en förutsägelse som slog fel. Ett drygt decennium senare kollapsade istället Sovjetunionen och dess lydstater.

Föredrag med Jüri Lina.

Föredrag med Jüri Lina.

Många har kommit på föredraget och lyssnar med intresse om hur det internationella frimureriet agerat genom historien, hur alternativ medicin förtryckts, exempel på hur den amerikanska slavhandeln även inbegrep vita europeiska slavar, hur de allierade makterna efter andra världskriget dödade miljontals tyskar genom planerad svält och arbetsläger. Föredraget berör också många andra ämnen i olika utsträckning och avslutas med frågestund. Efter föredraget ger Jüri Lina en intervju till Nordfront:

Vad ser du för likheter på åsiktsförtrycket i Sovjetunionen och dagens moderna demokratier?
Likheterna är slående. När jag kom till Sverige 1979 var jag till en början lite förvånad att det inte gått så långt som i Sovjetunionen men insåg snart att det är samma system i en mildare form. I Sverige har man ett light sovjetsystem. Du hamnar inte i arbetsläger eller fängelse när du uttalar sig kontroversiellt. Istället blir du utfryst, diskriminerad och drabbas av yrkesförbud. Exempelvis kan du inte vara lärare, läkare, författare eller filmregissör.

För att utöva ditt yrke måste du godkännas av åsiktspolisen på motsvarande sätt som i Sovjetunionen. Det kallas att du måste omfatta rätt värdegrund för att verka fritt i samhället. Vad värdegrunden betyder är fullständigt godtyckligt. När jag vid flera tillfällen stoppats från att hålla föredrag och att visa mina filmer saknas motivering utom just denna diffusa värdegrund. Det betyder att bara dom som har rätt värdegrund har yttrandefrihet.

När du kritiserades som en fara för folket i Sovjetestland fick du ingen möjlighet att försvara dig. Det är samma sak i Sverige när du blir uthängd med epitet som rasist eller antisemit i media. Något genmäle får du inte publicera. Därför kan man utan överdrift säga att yttrandefriheten i Sverige är ett mycket dåligt skämt. I Sovjetunionen kunde du uttrycka dig fritt så länge du hyllade kommunismen och Sovjetunionen. Att kritisera systemet var inte tillåtet och kommunistpartiet gjorde ju aldrig något fel.

Hur behandlas du i det nuvarande Estland jämfört med Sverige?
Trots att före detta kommunister är vid makten i Estland är behandlingen bättre än i Sverige. I stora drag känner man igen den gamla sovjetiska stilen genom att mina möjligheter begränsas. Jag kan ändå komma till tals i intervjuer och har fått möjlighet att kritisera regeringen, EU och den estniska flyktingpolitiken. I Sverige är det totalstopp.

I Estland har jag varit med i både i teve och radio. Mina filmer visats i teve och radioprogram jag gjort spelas upp. På biograferna visas mina filmer utan några förhinder och jag håller öppna föredrag över hela landet. I Sverige stoppas jag av Filminstitutet från att visa mina filmer på deras biograf. Jag saknar deras värdegrund och jag är inte välkommen, likaså gäller för mina medarbetare.

Att brännmärka personer i min närhet är inget nytt utan samma sak skedde i Sovjetestland. Där skickade man ut signalen att man inte skulle ha något med Jüri Lina att göra. Folk skrämdes av mitt namn. Jüri Lina betyder farlig. Jag kunde möta folk jag kände på gatan som gick över på andra sidan när de såg mig.

En annan estnisk dissident berättade om sitt förhör med KGB där han hotades att tvångsvårdas på mentalsjukhus. En av kontrollfrågorna i KGB-förhören med dissidenter var om de kände Jüri Lina. Om de kände mig kunde de klassas som mentalsjuka. Det ansågs omöjligt att vara en normal människa om man umgicks med Jüri Lina.

I Sverige har jag blivit persona non grata. När jag hamnat på löpsedlar får jag aldrig förklara mig. Bokhandlare vägrar att sälja mina böcker. De avfärdar mig på ett förnedrande sätt och jag har ingen möjlighet att förklara mig och att debattera. Dom begår ett andligt mord.

Samhället vill ha en ideologisk polis och att det ska utrensas politiskt inkorrekta åsikter. Man behöver institutioner och organisationer som väktare till åsiktskorridoren. Därför är stiftelsen Expo är ett symtom på ett sjukt samhälle. Man har ett behov av Expo, och utan denna åsiktspolis skulle det funnits något motsvarande.

Istället för att debattera förtrycker man personers frihet och värdighet. Yttersta ansvaret för denna mobbning är statsministern. Du kan ljuga fritt och vara feminist eller socialist eller liberal kulturmarxist om man vill göra karriär i Sverige. Det är dessa som åtnjuter yttrandefrihet i praktiken.

Hur upplever du dagens föredrag?
Folk var tacksamma och omskakade. Det kändes som att flera inte hade någon aning saker jag talade om. Som att media medvetet håller på med att dölja framstående personer och istället lyfter fram obegåvningar.

Vad har du för kommande projekt?
Boken Sovjetrepubliken Absurdistan, om det svenska samhället, har blivit mer aktuell än någonsin. Så småningom kommer en ny film som sammanfattar alla mina tidigare filmer. Jag håller också på med ständigt återkommande föredragsturnéer i Sverige och i utlandet. Det är även boköversättningar på mina egna och andras böcker samt nya uppdaterade upplagor av redan släppta böcker.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments