BROTT. Så kallad DNA-märkning av egendom lanseras av polisen som ett effektivt sätt att hålla tjuvar borta men en nyligen uppnystad stöldhärva med DNA-märkta varor ledde inte till några påföljder för brottslingarna. Lagstiftningen är anpassad efter svenskt 1960- och 70-tal, inte för dagens mångkultur.

Foto: Polisen

Efter ett omfattande arbete med DNA-märkta varor och en märklig slump lyckades den lokale Ica-handlaren Mikael Ovrell i Kortedala norr om Göteborg avslöja stöldgods motsvarande nio miljoner kronor. Nu frias samtliga misstänkta.

— Man blir misshandlad och får hammare svingade emot sig. Man lever med en hotbild mot både sig själv och familjen. Men inte ens när någon blir tagen på bar gärning så händer något, säger Ovrell till Pontus Nyman på nättidningen Skydd & Säkerhet.

Alla nio personer frigivna
Nio personer har frigivits efter åtalet mot tjuvarna. Advokatarvodena uppgår till miljontals kronor. Alla rättskostnader läggs på staten.

— Det krävdes tre till fyra heltidstjänster en hel månads arbete att räkna ihop allt stöldgods, men nu har tjuvarna fått tillbaka alla varor och det är fritt fram att sälja dem vita och fina. Vi har helt enkelt tvättat produkterna åt dem. Det är klart att man blir uppgiven, säger lokalpolisen Christian Nylén som tillägger att det inte fanns någon som helst tvekan om att tjuvarna i ligan var skyldiga.

Enligt Ica Nära-butiksinnehavaren Mikael Ovrell i Kortedala vars familj har drivit butiken i tre generationer har samhället förändrats dramatiskt. Den ”lilla trivsamma satellitstaden där cykeln förr kunde stå olåst” har förändrats till ett centrum för stölder, våld och andra brott, säger han.

Det egentliga skälet till att denna förändring har ägt rum anges inte, men Ovrell säger till Skydd & Säkerhet att Kortedala ligger mellan två av polisens så kallade ”särskilt utsatta” områden där polisen fokuserar de mesta av sina resurser. ”Det har också inneburit att stora delar av stöket flyttat till Kortedala”, fortsätter Ovrell.

DNA-märkning hjälper inte
Ovrell lät specialtillverka ett munstycke till den syntetiska DNA-sprej som butiken använt som försvarsmekanism för butiksrån. Han började spreja särskilt stöldutsatta varor.

— Det dröjde inte länge innan vi fick träff. Vi var ute och [lyste på varorna] bland stånden på ett av Göteborgs kända försäljningstorg, berättar Christian Nylén. Varor såldes billigare än inköpspriset för båda Icas och Coops inköpare.
Spåren ledde efter husrannsakan till ett förråd där varor för ett totalt värde av nio miljoner kronor förvarades.
— Jag blev helt chockad. Det blev ett uppvaknande om hur extremt omfattande den här brottsligheten är. Varorna låg i drivor — och för Christian Nylén var det helt uppenbart att det rörde sig om stöldgods.

— Det var små varor som rakblad, smink, deodoranter, choklad, kaffe och tandborstar. Precis den typ av produkter som handeln ständigt larmar om. Dessutom kunde de inte visa kvitton eller på annat sätt redogöra vart varorna kom ifrån.

Genom ett tidskrävande arbete lyckades polisen koppla vissa varor till stölder i butiker från norr till söder. Utgångsdatum och annan information på produkterna stämde överens med det kriminella svinnet i butikernas försäljningssystem.

— Det är oerhört svårt att spåra varorna men ännu svårare att sedan bevisa själva brottet. Lagstiftningen är mycket tuff för den här typen av brott och det tar orimligt mycket arbetstid i paritet till straffsatsen, säger Christian Nylén.

Ingen likhet inför lagen
Sju av ligans personer häktades för häleri och medhjälp till häleri men samtliga har släppts. Enligt försvaret har de misstänkta sysslat med ”hederlig grossistverksamhet” och med hänvisning till erfarenheter från deras hemländer inte vetat om att bokföring krävts.

Domslutet innebär att lagarna inte gäller för invandrare i samma utsträckning som de gör för svenskar.

— Det måste bli enklare att dömas för den här typen av brott och ett första steg skulle åtminstone vara att vi får tillåtelse att förstöra godset när tjuven inte kan redogöra för köpet. Nu har vi tvingats lämna tillbaka alla varor, säger Christian Nylén.

Att det inte blir några påföljder för dessa brott lär också brottslingarna att det är fritt fram att i Sverige fortsätta med dem.

En skandal av stora mått”
Mikael Ovrell som noga har följt rättsprocessen är irriterad.

— Jag tycker faktiskt att det är en skandal av stora mått. Vad lever vi i för samhälle när personer som hävdat att de köpt tuggummin och deodoranter för nio miljoner kronor, inte kan visa kvitton, och säljer produkterna till minusmarginal går fria?

På grund av hot mot både honom själv och familjen tänker de på hur de rör sig i samhället. De har också förbättrat säkerheten i hemmet. Men Ovrell kommer inte att ge upp och sluta göra sitt för att bekämpa brotten.

— Det vore att släppa allt hopp om framtiden och en bättre värld. De kriminella ska aldrig få vinna.

De organiserade stölderna i Sverige är en miljardindustri. Pär Bygdeson som är vd hos Livsmedelshandlarna, säger att denna kriminella ”industri” växer för varje år. Det som vanliga svenskar tänker på när man säger ”snatteri” eller ”butiksstölder” är något annat än vad denna nya form av organiserad brottslighet handlar om.

— Det handlar inte om ungdomar och pensionärer som snattar en kexchoklad som många kanske tror, utan snarare organiserade ligor som åker från butik till butik och systematiskt vandrar ut med fyllda kundvagnar … lagarna är gamla och anpassade för 60- och 70-talets samhälle, säger Bygdeson som anser att utvecklingen är farlig. Många handlare har tröttnat och slutat att anmäla brotten.

— När medborgargarden och andra typer av samhällsinitiativ växer fram är man mycket farligt ute, anser Bygdeson.

Källa:
Sju friade efter miljonhärva: ”Det är en enorm skandal”


  • Publicerad:
    2018-09-17 08:50