SPRÅK. Bemanningsföretaget Lernia har tagit på sig att lansera en ny ”rikssvenska” som istället för att bygga på Mälardalsdialekt är ett hopkok av diverse dialekter och ”brytningar” som talas ute i Sverige.

Nu ska även så kallad rinkebysvenska representeras i rikssvenskan.

Nu ska även så kallad rinkebysvenska representeras i rikssvenskan.

Idag presenterade det statliga bemannings- och utbildningsföretaget Lernia en ny ”rikssvenska” som man tagit fram tillsammans med språkforskaren Mikael Parkvall. Tanken bakom det hela är att ”bryta normer” om hur svenska verkligen låter och man har därför tagit uttal från de vanligaste dialekterna och ”brytningarna” (exempelvis så kallad rinkebysvenska) i Sverige och blandat ihop dessa till en ny slags ”dialekt”.

Lernia hänvisar också till en studie som Europakommissionen gjorde under förra året som visade att 72 procent av alla svenskar ansåg att sättet man talade på kunde vara till nackdel när en arbetsgivare beslutade sig för vilken person denne ska anställa.

Inledningsvis kommer den nya ”rikssvenskan” att användas i scouternas telefonväxel och vid utrop och meddelanden på Stockholms universitetsbibliotek. Lernia uppmanar dock även andra företag, myndigheter och organisationer att anamma deras nya ”språk”.

På Lernias hemsida kan man lyssna på en inspelning av den nya ”rikssvenskan” och så här beskriver de själva hur de gått tillväga:

Vi har spelat in människor med olika uttal och dialekter utifrån exempelvis ålder, kön, utbildning, etnicitet och geografiskt område. Genom att mixa ihop alla röster har vi fått fram en röstprototyp, som vi låtit en erfaren skådespelare lära sig prata utifrån.

Källor:
Nu lanseras en ny sorts rikssvenska
Den nya rikssvenskan – ljudexperimentet som visar hur Sverige låter i dag


  • Publicerad:
    2017-01-31 14:20