UTRIKES. I Polen läggs nu ämnet Latin och Antikens kultur till den centrala läroplanen för elever i motsvarande klass 9, med syftet att öka elevernas kunskap om den egna traditionen.

Inför det nya läsåret dyker i Polen ett nytt ämne, Latin och Antikens kultur, upp i den centrala läroplanen för elever i motsvarande klass 9. Så här lyder motiveringen i förordningen där förändringen presenteras:

Syftet är ett visa eleverna det latinska språkets och de klassiska kulturernas betydelse för de europeiska språken och senare århundrandens kultur.

Detta uppges inkludera ”en förståelse av det grekiskt-romerska arvet som den konceptuella och materiella grunden för västerländsk civilisation och polsk kultur”

och även ”en medvetenhet om det långvariga överlevandet av de värden som skapats baserat på de grekiska och romerska kulturerna…”

Enligt förordningen ”behandlar [den nya versionen av] läroplanen latin som ett slags kod som den europeiska eliten har använt i århundraden”, vilket uppges stipulera att eleverna vid kursens slut förväntas vara ”utrustade med verktygen som krävs för att läsa enklare texter på latin”.

Även fast ämnet nu har adderats till den centrala läroplanen för elever som går i motsvarande grundskolans klass 9, kommer ändå inte alla elever på denna nivå ta denna kurs, uppger Dziennik Gazeta Prawna.

Ämnet är ett av fyra – vid sidan om filosofi, konst och musik – som skolans rektor måste välja. Bara ett av dem kan väljas och eleverna har lektion i ämnet endast en timme i veckan.

Enligt den polska nyhetssidan NaTemat har latin tidigare endast förekommit som ett extra tillvalsämne för elever på samma nivå och ämnet har inte ingått i den centrala läroplanen.

De klassiska språken latin och grekiska kan snart finnasUNESCO:s lista över intangible cultural heritages (immateriella kulturarv).

Generalförsamlingen i FIEC (Fédération Internationale des associations d’études classiques) fastslog 2019  att organisationen stöder förslaget att lägga till de två klassiska språken till denna lista.


  • Publicerad:
    2020-07-27 20:45