Lärare sparkas efter att ha vägrat göra ”Wakanda”-hälsning

USA. Mångårig lärare ville inte göra hälsningen från filmen ”Black Panther” – avskedades och förnedrades.

Rafaela Espinal till höger i rött

Under ett ledningsmöte för lärare i stadsdelen Bronx uppmanades lärarna att göra hälsningen ”Wakanda forever” som förekommer i filmen Black Panther. Wakanda är en fiktiv stad i Subsahariska Afrika där den svarta befolkningen visar sig vara mer teknologiskt avancerade än resten av världen. Filmen har hyllats av judisk media och uppenbarligen lett till att många svarta känner samhörighet med den fiktiva berättelsen.

När föreståndaren uppmanade lärarna att göra hälsningen så vägrade en av dem – Rafaela Espinal – att göra det. Föreståndaren, Meisha Porter, skröt om att hennes pappa varit medlem i den antivita gruppen Black Panthers som inspirerat filmen och att det vore ”olämpligt” av Espinal om hon inte gjorde hälsningen. Espinalas argument för att inte göra det var att hon inte ville skapa en raslig klyfta där det inte fanns någon.

Att Espinal vägrade göra hälsningen ledde sedermera till att hon blev avskedad. Hon tvingades städa ur sitt kontor och hennes kollegor förbjöds att tala med henne. Då Espinal ville behålla sin pension och sjukvårdsförsäkring godtog hon en förnedrande degradering där hon fråntogs skrivbord och telefon och fick uppgifter som enbart kräver att hon gått ur gymnasiet.

I samband med avskedandet blev Rafaela Espinal, som har dominikanskt ursprung och beskriver sig själv som ”Afro Latina”, även anklagad för att inte vara ”tillräckligt svart” och att hon skulle ”lära sig att vara tyst och se söt ut”.

Fallet Rafaela Espinal är en del av en stämningsansökan mot Richard Carranza som är chef över New York stats utbildningsväsende. Enligt stämningen har Carranza tidigare sett till att en judisk föreståndare blivit av med jobbet som hon hade i ett annat skoldistrikt. Den judiska föreståndaren, liksom Rafaela Espinal, företräds av den judiske advokaten Israel Goldberg.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments