Lärare hotades med kniv av en elev – polisen lägger ned ärendet

SKOLVÅLDET. En gymnasielärare fick en kniv tryckt mot sin hals av en elev som sa: ”Jag ska döda dig, jag ska skära halsen av dig”. Polisen tror på killens påstående att det var ett skämt och lägger ned förundersökningen.

Gymnasieläraren Judy Jonsson som hotades av en elev med kniv (skärmbild).

Gymnasieläraren Judy Jonsson berättade på måndagen i SVT Nyheter om hur hon blivit hotad med kniv av en elev under en lektion:

— Han tog upp den [kniven] framför mina ögon, riktade den mot min hals och sa: ”Jag ska döda dig, jag ska skära halsen av dig”.

Jonsson beskrev hur hon mådde mycket dåligt under lång tid efter händelsen, och drabbades av depression och självmordstankar. Händelsen polisanmäldes och ledde till en förundersökning.

Men efter att polisen förhört killen som höll i kniven och några av de andra närvarande eleverna har förundersökningen lagts ned. Knivhotaren menade att han bara skämtat och polisens förundersökningsledare Anna Wirbladh anser att man inte kunde veta hans avsikter.

— Jag tar inte ifrån målsäganden hennes känsla och upplevelse, men vi måste kunna bevisa det hon säger. Och det kunde vi inte göra, säger Wirbladh i en kommentar.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem, som numera är ordförande i organisationen Brottsofferjouren, har läst förundersökningen och är mycket kritisk:

— Det är en väldigt enkel utredning. Jag ser det som egendomligt att man inte ansett att det var tillräckligt för att lämna vidare till åklagare, säger han.

Över 3 000 anmälningar om hot eller våld i skolan har inkommit till Arbetsmiljöverket (AV) sedan 2014. Förra året anmäldes 870 händelser om rån, hot och våld till AV. Men tyvärr anmäls bara en del av dem till polisen, och de som anmäls slutar ofta som avskrivna anmälningar eller nedlagda förundersökningar.

Alhem menar att rättsväsendet inte får se annorlunda på våld i skolan än i samhället utanför.

– Lika lite som en journalist eller en åklagare ska behöva acceptera hot eller våld på jobbet, ska en lärare behöva göra det.

Alhem tror att en av orsakerna till att brott i skolan inte anmäls till polisen är att skolpersonalen är rädda för att hamna i konflikt med föräldrarna till de anklagade, eller är rädda för att öka motsättningarna mellan olika grupper bland eleverna.

Källor:
Judy hotades med kniv av en elev – polisen la ned ärendet
Kraftig ökning av hot och våld i skolan

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
DissidentTors SpjutVeraCaesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

Gymnasielärare Judy Jonsson, rent statistiskt och dessutom enligt mina fördomar om människors utseende och klädsel, jag är villig att satsa en tusenlapp på att DU själv har röstat för den här utvecklingen!

Så, från djupet av mitt hjärta, från mig till dig, personligen: SKYLL DIG SJÄLV, du har själv röstat för det som nu hänt dig!

Vera
Medlem

Säkert har Du rätt. Men de tycks ha svaga nerver dessa lärare. Att gå så långt med självmordstankar måste ju vara en drastisk besvikelseupplevelse i bakgrunden som förorsakats av mångfaldig propagandan?

Tors Spjut
Medlem

Fortfarande roligare än Magnus Betnér? (OBS: ironi)

Dissident
Medlem

Det vore ju intressant utifrån ett studiesyfte / vetenskapligt syfte att studera vad som hände ifall någon/några medborgare gjorde samma sak mot politiker och/eller PK-journalister, och sedan säger i förhör att ”nej, det var bara på skämt”, och samtidigt refererar till artikelns händelse under förhöret.

Givetvis skulle folk bli dömda, och på det viset på påvisar man samtidigt Systemets dubbla måttstockar (George Orwell kallade sådana dubbla måttstockar för Doublethink/Doublespeak i sin framtidsdystopiska roman ”1984” som också finns filmatiserad. Stark rekommendation att läsa och att se). Dock kommer ej några personer våga att på detta vis påvisa Systemets dubbla måttstockar.