Lagändring i Tyskland – bränning av EU-flagga kan ge tre års fängelse

TYSKLAND. På torsdagen röstade det tyska parlamentet igenom en lagändring för att skydda EU-flaggan. Att förstöra eller skända flaggan kan numera ge upp till tre års fängelse.

Genrebild: Piqsels (Public Domain).

Att bränna EU-flaggan i Tyskland kan i och med en ny lag medföra upp till tre års fängelse, skriver Samhällsnytt.

På torsdagen röstade det tyska parlamentet igenom en lagändring för att skydda EU-flaggan från fysiska uttryck av kritik och för att begränsa ”hat”. Straffet för att ”förstöra, skada eller skända” flaggan är böter eller upp till tre års fängelse.

Den nya lagen föregicks av månader av debatt där vissa hävdade att det är en form av politiskt uttryck att bränna en flagga och att ett förbud därmed skulle innebära en begränsning av yttrandefriheten.

Flera partier motsatte sig förbudet, bland dem Die Linke (Vänsterpartiet) och Alternativ för Tyskland (AfD), vilket de motiverade med att eftersom EU inte är en stat så förtjänar den heller inte att skyddas som en.

Fabian Jacobi från AfD uttalade att lagens egentliga syfte är att ”skrämma medborgare från att offentligt kritisera EU”.

Det var dock endast AfD som i slutänden röstade mot förbudet.

Christine Lambrecht, justitieminister, som argumenterade för förbudet menade att det aldrig kan ses som en fredlig protest att bränna en flagga och att detta därför inte kan vara tillåtet. Hon hävdade att sådana politiska uttryck ger näring åt ”hat, ilska och aggression” och ”upprör många människors känslor”.

Tidigare var det tillåtet att bränna en flagga som man själv inhandlat och i privata sammanhang – till skillnad från offentliga flaggor vid exempelvis utländska ambassader. Numera är även det förstnämnda förbjudet.

I Sverige är det fortfarande tillåtet att bränna EU-flaggan.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jan HjelmHaraldKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Jag vill aldrig hålla en EU-flagga i handen.

Harald
Medlem

Får dom bränna prideflaggan? tyska flaggan?

Jan Hjelm
Medlem

Här kommeren svensk kompromiss. Tyska män och kvinnor! Om ni vill bränna en EU-flagga – skicka den till Sverige så bränner vi opp skiten och skickar en video på förloppet i retur. Ska inte vara något problem (EU är ju för fri rörlighet för varor och tjänster…)