Kvinnorna dominerar på Guldtuben i år

MEDIA. Guldtubengalan är en gala för att ge utmärkelser till youtubeprofiler, bloggare och andra som publicerar material på internet. I år är det mest kvinnor som nomineras.

Linnéa Claeson

På lördagens Guldtubengala som visas i SVT ikväll, är fyra av fem nominerade i kategorin Årets profil kvinnor. Flera av de övriga kategorierna, som årets blogg och Årets entreprenör, har bara kvinnliga nominerade.

— Fler och fler kvinnor börjar ta för sig, börjar prata och få sina röster hörda. Det är fler som lyssnar på och ser upp till kvinnor. Det handlar så klart om vilket innehåll man har och vad man har för kunskap. Kunskap och mod tillsammans är vägen ut ur patriarkatet, säger Linnéa Claeson, som är nominerad i kategorin Årets profil.

Anja Hirdman som är professor i medievetenskap säger till SVT att det är kvinnliga aktörer som dominerar i sociala medier. Hon säger att det har med flickors beteende från tidig uppväxt att göra.

— Det är ett pratande som följer kvinnor från tidig ålder: man vänjer sig vid att titta på bilder och att prata om kropp och kläder. Och det här har en plats på sociala medier. Det passar perfekt för den här sortens gemenskap,säger Hirdman till SVT.

Källa:
Guldtuben 2018: Kvinnorna dominerar startfältet

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
2 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Rokviken
Rokviken
2 år sedan

” Fler och fler kvinnor börjar ta för sig, börjar prata och få sina röster hörda. ”

Och fler och fler kvinnor blir våldtagna.Spelar ingen roll hur mycket de pratar eller får sina röster hörda.

Rebecca
Rebecca
2 år sedan

Det är lätt att påstå att ”nu tar kvinnorna mer plats” när det är en Bonnier-jury som valt vilka som ska vara nominerade xD. Med andra ord har dessa kvinnor inte gjort någonting särskilt för att hamna där de hamnat, i den där tävlingen. Bra jobbat. xD Hur vore det om kvinnor faktiskt började prestera bättre och sedan förtjäna speciella utmärkelser? Vill man ha jämställdhet ska man ju inte börja särbehandla. Vem fan vill tillhöra en grupp där folk klappar en på huvudet och säger ”åååh vad duktig du är, titta, du får OCKSÅ vara med!”?